asienka19873 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Skladniki: -ok. 60 dag miesa wieprzowego w kawalku(lopatka,schab,filet z pleckow), -1 duza marchew, -1 duza cebula, -kawalek selera(bulwa), -pol pomidora, -3-4 zabki czosnku, -kawalek bialej czesci pora, -przyprawy (kucharek,pieprz,sol,delikat do miesa itp.) -1 duzy lisc laurowy, -kilka ziarenek ziela angielskiego, -olej do smazenia, -kilka lyzek smietany, -lyzeczka maki ziemniaczanej, Wykonanie: Miesko nacieramy przyprawami i odstawiamy w chlodne miejsce na ok 1 godz. W tym czasie obieramy warzywa. Wszystko kroimy w pol krazki badz w kostke. Mieso obsmazamy na rozgrzanym oleju,w garnku badz na glebokiej patelni, z kazdej strony na rumiano. Dodajemy czosnek i krotko razem smazymy,po chwili dodajemy reszte warzyw,smazymy chwile razem z mieskiem i podlewamy 2 szklankami rosolku z kostki badz woda,doprawiamy do smaku,przykrywamy pokrywka i dusimy do miekkosci, 2 -2.5godziny. W czasie duszenia mieso obracamy co jakis czas. :lol: Kiedy miesko bedzie juz miekkie wykladamy na talerz i trzymamy w ciepelku :D reszte,czyli warzywa i powstaly sosik miksujemy,mozna jeszcze przetrzec przez sito,zagotowujemy i zaprawiamy rozrobiona maka,dodajemy smietane jesli chcemy i gotowe. Mieso kroimy w plastry i polewamy sosem,do tego podajemy np. kartofelki z wody i warzywa zasmazone na maselku,co kto lubi :D Smacznego! oto moja fotka: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.