Skocz do zawartości

Drożdżowy Przekładaniec


Meritsu

Rekomendowane odpowiedzi

potrzeba 50 dkg mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag drożdży, 6 żółtek, szklanka mleka, skórka otarta z cytryny, szczypta soli, jajko, marmolada do przełożenia (najlepiej smakuje z różą) Ciepłe mleko łączymy z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, żółtka, sól, tłuszcz (najlepiej stopiony), skórkę; można dodać cukier waniliowy. Wyrabiamy wszystko energicznie, odstawiamy do wyrosnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy marmoladą i pieczemy ok 90 min. w 160'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.