mycha_79 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 moi drodzy, nie jestem w pieczeniu najlepsza ale się staram :) Mam przepis na ciasto czekoladowe z niespodzianką. Będzie mi miło jeśłi ktoś się zdecyduje spróbować. Może wydawać się podobne do innych - jeśłi tak to przepraszam bo nikogo nie chcę kopiować, recepturę zmieniałam i kombinowałam tak długo aż znalazłam swój smak. 125gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 125 gram masła/margaryny 3 jajka 200 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki kakao - nie musi być 110 gram cukru pół szklanki oleju (nie musi być ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość) czekoladę i mleko rozpuścić. Masło utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawać całe jajka. Do masy dodać czekoladę (byle nie gorącą). Potem dodać olej mąkę z proszkiem i sodą i ewentualnie kakao. Piec w piekarniku ok 40minut w temp 180 stopni. Przekroiłam ciasto na pół i przełożyłam masą budyniową. Opakowanie budyniu ugotowałam w połowie ilości mleka. Jak ostygło to utarłam z 3-4 łyżkami masła. Z górnej części ciasta wykroiłam kółka (kieliszkiem) tak aby porobić dziury. Na spód ciasto + masa budyniowa, potem podziurawione ciasto. do każdej dziury dałam po kulce winogrona i zalałam łyżeczką tężejącej galaretki. Dziurę przykryłam kółkiem tak aby kółko lekko wystawało ponad powierzchnię ciasta. wszystko polałam białą czekoladą. Każda porcja ciasta musi być tak ukrojona żeby był ten taki komin. Wtedy jest w jednym kawałku ciasto i winogrono i galaretka - grzechu warte :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Świetnie wygląda, ale mi smaka narobiłaś :) Na pewno był to bardzo udany debiut z ciastem czekoladowym! Brawo!! Cytuj
sysia80 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Wygląda super Cytuj
mycha_79 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 hej dziewczyny. ostatnio z tego cista zrobiłam spód do kopca kreta. Też wyszedł bardzo dobry. Może aż za dobry bo wyrósł poza wysokość blaszki haha. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.