ina12 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 2 wędzone makrele bez ości 8 jajek ugotowanych na twardo 25 dag pomidorów 15 dag czerwonej papryki 15 dag świeżego ogórka 4 łyżki groszku z puszki 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką Sos sok z jednej cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól i pieprz Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić na ósemki. Paprykę umytą, osączoną i oczyszczoną pokroić w krótkie paski. Ogórek obrać i także pokroić w paski. Makrele podzielić na małe kawałki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Sos Sok z cytryny wymieszać z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Obrany czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Musztardę utrzeć z dodaną porcjami oliwą oraz z sokiem z cytryny. Wymieszać z czosnkiem i skórką cytrynową, przyprawić z solą i pieprzem. Sałatkę polać z sosem i starannie wymieszać. Przepis z wydania " Sałatki i surówki" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.