kondi Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju racuchy i już się nauczył samo robić , ja mam też inny przepis tez bardzo dobry ,bez drożdży ogólnie to można racuchy robić i na drożdżach i na proszku do pieczenia ale i też na sodzie fajne wychodzą na zsiadłym mleku ,maślance lub na jogurcie naturalnym (musi być kwaśne mleko) tez kiedys robiłam z twarożkiem (bez jabłek ) pyszne :-( i tak w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić , ja podam przepis dla 2- 3 osób 3 jajka około 2 szklanek maki wrocławskiej lub tortowej 2 szklanki mleka zsiadłego lub jogurtu naturalnego ze 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody ok 2 jabłka obrane i pokrojone na drobne cząstki najlepiej robotem ręcznym ubij jajka ,dodaj cukier , dolej maślankę ( jogurt czy zsiadłe mleko ) i pomału dodaj mąkę ,mieszając na wolnych obrotach , nie wszystka na raz , w zależności od uzyskanej masy nie mogę podać dokładnej ilości mąki , masa musi mieć konsystencje rzadkiego ciasta , ale nie lejącego się ,jeżeli placki będą się rozwalać na patelni to trzeba dodać trochę maki , do masy dodaj pokrojone jabłka . I masę nakładaj na rozgrzana patelnie ,z małą zawartością oleju , należy robić nie wielkie placuszki wtedy szybko się smażą , na koniec gotowe można oprószyć cukrem pudrem , moja rodzinka uwielbia te placki i mam nadzieję że Wam tez zasmakują powodzenia i smacznego te racuszki robił mój syn Cytuj
mart Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Kondi super ze podalas taki przepis, fajna sprawa jesli sie nie ma drozdzy, byc moze zrobie jeszcze dzis :-( Cytuj
kondi Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 dzięki ,mój syn to często robi od czasu jak się nauczył :-( , i teraz mam luzik Cytuj
mart Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 niestety nie mam dzieci :-( meza zagonie :-D :D :D Cytuj
kondi Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 hmm , wyglądają przepysznie ja też zrobiłam , Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi