Skocz do zawartości

Foremki Do Orzeszkow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z gory przepraszam, jesli ulokowalem temat w nieodpowiednim miejscu :-/, ale nie widzialem odpowiedniejszego tematu. W kazdym razie - jak w temacie. Poszukuje dobrych i w miare duzych foremek do orzeszkow. Kupilem na allegro spora ilosc (180 szt) i jestem z nich niezadowolony. Pozyczylem 70 sztuk od znajomej, ktora nabyla foremki od naszych wschodnich sasiadow x lat wstecz. Foremki nie sa moze cudne - powiedzialbym,, ze nie powinno sie w nich nic piec - odlew cos ala aluminium (jesli ktos mial kiedys w rekach garnek, czy widelec z takiego stopu bedzie wiedzial o co chodzi) W dzisjeiszjych czasach juz sie takich rzeczy nie robi, bo udowodniono, ze podczas gotowania pieczenia wydzielaja sie jakies zwiazku glinu, czy cos w ten desen i jest to szkodliwe. Foremki te jednak posiadaja tez zalety - sa lekkie, bez ostrych krawedzi i sa duze- glebokie, nie mierzylem, ale z 2,5cm glebokosci maja jak nic. Te zakupione na allegro - ledwie 1cm. Po wyklejeniu cieniutko - polowa orzeszkow sie rozpada, po wyklejeniu grubiej - nie ma miejsca na mase. Porazka Poza tym foremki po myciu - staja sie niebezpieczne :-/ Maja bardzo ostre krawedzie i zadziory. Jestem nieco rozczarowany. Przeszukalem siec, ale nigdzie nie znalazlem, niczego lepszego, chocby glebszego. Teraz zastanawiam sie nad patelnia. Pytanie - czy zda egzamin. Orzeszkow robie duzo (dla 6 osob) Zazwyczaj z 200 sztuk (nie polowek :-D) Takze pracy jest sporo. Gdy wykleje sobie 3 blaszki (po 60 szt) pakuje do pieca - mam czas na klejenie nastepnych (jedna blaszka - 15min). Wiadomo pracochlonna operacja. Wracajac do patelni - jak wyglada czasochlonnosc pieczenia orzeszkow w tej sytuacji? Czy warto zainwestowac w taka patelnie lub maszynke do pieczenia, ala gofrownica Ile trzeba piec na takiej patelni, ile mozna zrobic w ciagu godziny i jakie duze wychodza, czy latwo wyskakuja z wyzlobien? Chodzi mi oto, zeby nie wpakowac sie z deszczu pod rynne. Wolalbym raczej foremki, ale w sieci raczej takich nie dostane. Z gory dziekuje za pomoc i opinie.

• 11 miesięcy temu...
Gość Garnek24
Opublikowano

Jeżeli przygotowujesz dużo orzeszków,to moim zdaniem patelnia zda egzamin. Trzeba tylko wybrac tą najbardziej odpowiednią. Masz już jakiś model na oku?