Skocz do zawartości
asienka19873

"krolewicz"

Rekomendowane odpowiedzi

przepis dostalam od mojej cioci :D

Ciasto kruche,miodowe:

-3 szklanki maki,

-3/4 kostki masla lub margaryny,

-3 lyzki miodu plynnego,

-1/2 szklanki cukru,

-1 plaska lyzeczka sody,

-1 jajko

Maslo rozpuscic z cukrem i miodem,ostudzic. Wsypac make i sode do miski,wymieszac i wlac pozostale rozpuszczone skladniki,dodac jajko,zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci. Wylepic dno tortownicy lub blaszki polowa ciasta i upiec w temp. 180°C. Piec ok.15-20 minut do zbrazowienia. Z druga czescia ciasta postapic tak samo. Zdejmowac ostroznie,zeby nie polamac,najlepiej piec na papierze do pieczenia. Po upieczeniu ciasto bedzie miekkie a kiedy wystygnie bedzie twarde. :) prosze sie nie przestraszyc :twisted:

Biszkopt:

-4 jajka,

-1 szklanka maki,

-3/4 szklanki cukru,

-1 maly cukier waniliowy,

-1 lyzeczka proszku do pieczenia,

-1 lyzeczka octu

Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli,dodac cukier i cukier waniliowy,wymieszac nastepnie dodac zoltka. Wsypac make wymieszana z proszkiem i delikatnie wymieszac mikserem.Na koncu wlac ocet,zamieszac. Piec w takiej samej formie jak blaty miodowe. Piec w 180°C okolo 20-25 minut. Ostudzic.

Krem budyniowy:

-1 litr mleka,

-1/2-3/4 szklanki cukru(jak kto lubi,bardziej czy mniej slodko)

-1 duzy cukier waniliowy,

-2 lyzki maki zwyklej,

-3 lyzki maki ziemniaczanej,

-1 kostka masla(250g)

Z litra mleka odlac 3/4 szklanki,reszte zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozprowadzic obydwie maki,tak zeby nie bylo grudek i wlac na gotujace sie mleko.Gotowac caly czas mieszajac az do zgestnienia.Go goracego budyniu dodac maslo i mieszac az sie rozpusci.

Przelozenie:

Ciasto robic najlepiej w formie w ktorej sie pieklo poniewaz krem jest dosyc rzadki.

Na dno formy kladziemy blat miodowy,polewamy polowa goracego kremu budyniowego,przykrywamy biszkoptem,wylewamy druga polowe kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem miodowym. Wierzch polewamy polewa czekoladowa.Najlepiej jakas miekka lub z zelatyna.Ja polalam czekolada i ciezko sie kroilo.

Ciasto najlepiej jest zrobic dzien przed podaniem,wtedy ciasto zdazy zmieknac. 8-) Najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzien.

Polecam!

a tak wygladalo moje ciasto:

post-6578-1268324697_thumb.jpg

post-6578-1268324738_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiscie,roznia sie tylko proporcjami wlasciwie...przepraszam wiolu344 ;) szukalam czy nie ma takiego przepisu..pewnie dlatego mi sie nie wyswietlila nazwa w wyszukiwarce bo nazwy sie troche roznia..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.