Skocz do zawartości

Ciasto Jabłkowo-czekoladowo-kokosowe


Kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam na innej stronie i wydał mi się bardzo ciekawy. Ciasto jest smaczne, szybkie w wykonaniu, wilgotne, dla mnie w sam raz :smile:

Zmieniłam trochę proporcje, dając mniej cukru a więcej pozostałych składników. Podaję w ilościach sprawdzonych przeze mnie i zachęcam do pieczenia :grin:

Składniki (na dużą tortownicę):

2 szklanki mąki

5 jajek

20 dag roztopionej margaryny + 3 łyżki oleju

3/4 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 torebka cukru waniliowego

2-3 jabłka

3 garście rodzynek

80 g wiórków kokosowych

1 tabliczka czekolady gorzkiej

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku, ubijać do uzyskania puszystej masy, następnie dodawać po trochu mąkę z proszkiem a na końcu roztopioną i przestudzoną margarynę. Połowę ciasta wylać do formy. Na to położyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka, posypane cynamonem, rodzynki, połamaną na małe kawałki czekoladę i posypać połową kokosu, zalać drugą częścią ciasta i wierzch posypać resztą kokosu, piec ok 40 minut w 180 stopniach.

post-8290-1272897002_thumb.jpg

post-8290-1272897041_thumb.jpg

post-8290-1272897068_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.