marzenab83 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji Ciasto składniki: 8 jaj cukier kryształ: tyle, ile waga jaj margaryna: tyle, ile waga jaj mąka: tyle, ile waga jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 cytryny Wykonanie: Tłuszcz utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i wyciśniety sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać co ciasta. Ciasto upiec. Lukier składniki: 30dag cukru pudru 1 żółtko sok z 1 cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Cukier, żółtko, sok z cytryny, wodę - utrzeć. Dodatek: 20dag krojonych orzechów Wierzch upieczonego, ciepłego placka posypać krojonymi orzechami i polać lukrem. całość ponownie włożyć do piekarnika o temp. ok 180 stopni, by lukier zastygł i przybrał biały (jaśniejszy) kolor. Mnie to ciasto baaardzo smakuje, rozpływa się w ustach. Dobrze utarte nie może się nie udać;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.