kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 4 białka, szczypta soli, 25 dag cukru. Dodatki: 500 ml kremówki, masa owoców: truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, i co tylko chcemy PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 150° C. Wyłożyć blachę pergaminem. Wlać białka (muszą mieć pokojową temperaturę, tak jak nasze nastawienie...) do miski ze szczyptą soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijając za każdym razem na gładką, lśniącą masę. A i tak z doświadczenia wiem, że cukier nie rozpuści się zupełnie, ale nie będzie to przeszkadzać. W książce napisano, żeby nie ubijać za długo, bo piana się zwarzy... Rozsmarować pianę na papierze w formie kręgu o średnicy 20 cm. Wygładzić ślicznie szerokim nożem od spodu do wierzchu tworząc kopułę. Ślady po nożu zostawić – będą ślicznie wyglądały na bezie. Piec 40 minut, beza powinna być lekko zaróżowiona... chyba nie tak... wpadająca w lekko złoty kolor, o! Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić pavlovą. Okaże się wówczas, że w środku beza nam się pięknie zapadnie – ale o to właśnie chodzi. Wyłożyć bardzo ostrożnie ciasto na piękny płaski talerz. I zająć się resztą. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, można ją posłodzić jeśli ktoś bardzo lubi bardzo słodki deser z bardzo słodką śmietaną. Śmietanowy puch buch na bezę i ozdobić pokrojonymi, bądź w całości (mam na myśli maliny, jagody w ogóle...) owocami. Szybko podawać, nic się nie bać, jeszcze szybciej zniknie... Sprawdzone trzykrotnie... Cytuj
kate_76 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 a oto i moja Pavlova -miala byc z truskawkami ale moje lakomczuszki zjadly prawie wszystkie wiec jest bita smietana i kakao-a smak niebianski od dzis moje ulubione !!!!!!! polecam!! Cytuj
bietka Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Pavlova to przebój w mojej rodzinie.Robię z 6 białek z dodatkiem łyzeczki soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.NA wierz ubijam śmietankę 200 ml łaciatej.Polecam wszystkim-super deser,łatwy,szybki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.