Felice Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2005 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 łyżeczka octu 3/4 szkl.mąki krupczatki 3/4 szkl. cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1 paczka margaryny 5 jajek 2 cukry waniliowe 0,5 l. mleka 4 łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu Przygotowanie: 1. upiec biszkopt: mąkę przesiać, ubić białka na pianę, dodać do nich cukier. Do żółtek dodać ocet->rozmieszać; następnie dodać żółtka do białek,miksować. Wyłączyć mikser ,dodawać po 1 łyżce drewnianej mąki i powoli mieszając. wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika. 2. Masa: (trochę skomplikowane) *Wlać 1,5 cm zimnej przegotowanej wody do garczka 0,5 litrowego. wsypać 4 łyżeczki żelatyny, potem lekko podgrzać, wlać mleko. *Margarynę miękką utrzeć z żółtkami,cukrem pudrem. Dodać spirytusu, następnie wlać żelatynę (z mlekiem). *Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki zwykłego cukru,+2 cukry waniliowe Białka dodawać do masy z margaryną-> po 1 łyżce miksując. Całą masę wlać na biszkopt i włożyć do lodówki. Życzę smaczego 8) Ciasto wymaga troszkę roboty, ale nie jest bardzo trudne--> po skosztowaniu przekonacie sie że warto było poświęcić tą godzinkę :D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felice Opublikowano 26 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2005 aha i jeszcze dla niewiedzących: ta żelatyna z mlekiem musi być tężejąca 8) bo inaczej zrobi sie taka woda ... Pozdrawiam i czekam na komenty... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felice Opublikowano 28 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2005 Jak ktoś lubi to może też dodać do masy truskawki,tylko że wtedy już to nie będzie takie słodkie. 8) pozdrawiam, i czekam na komenty ..:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.