Skocz do zawartości

Wyborne "Ptasie Mleczko"


Felice

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1 łyżeczka octu

3/4 szkl.mąki krupczatki

3/4 szkl. cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

1 paczka margaryny

5 jajek

2 cukry waniliowe

0,5 l. mleka

4 łyżeczki żelatyny

1 kieliszek spirytusu

Przygotowanie:

1. upiec biszkopt: mąkę przesiać, ubić białka na pianę, dodać do nich cukier. Do żółtek dodać ocet->rozmieszać; następnie dodać żółtka do białek,miksować. Wyłączyć mikser ,dodawać po 1 łyżce drewnianej mąki i powoli mieszając. wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika.

2. Masa: (trochę skomplikowane)

*Wlać 1,5 cm zimnej przegotowanej wody do garczka 0,5 litrowego. wsypać 4 łyżeczki żelatyny, potem lekko podgrzać, wlać mleko.

*Margarynę miękką utrzeć z żółtkami,cukrem pudrem. Dodać spirytusu, następnie wlać żelatynę (z mlekiem).

*Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki zwykłego cukru,+2 cukry waniliowe

Białka dodawać do masy z margaryną-> po 1 łyżce miksując. Całą masę wlać na biszkopt i włożyć do lodówki.

Życzę smaczego 8)

Ciasto wymaga troszkę roboty, ale nie jest bardzo trudne--> po skosztowaniu przekonacie sie że warto było poświęcić tą godzinkę :D

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.