minia51 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Miniu,znalazłam w swoich szpargałach taki przepis na biszkopt z octem,ale nie robiłam go nigdy 6 jaj 1 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. cukru łyżka stołowa octu Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze). A taki przepis na polewę czekoladową z dodatkiem żelatyny: Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dodzia106 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) Ja mam taki przepis na biszkopt z octem 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1szkl. mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywno z cukrem, żółtka do kubka, dosypujemy do żółtekproszek do pieczeni ai ocet, dobrze iszybko utrzeć , dodająćc żółtka do białek, ubijać jeszcze chwilę nie zadługo dodać mąkę delikatnie mieszając łyżką . Piec ok. 40 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dodzia106 Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Poszukuję przepisu na biszkopt w którym do jajek daje się łyżeczkę octu, jajka wtedy pęcznieją oraz na polewę czekoladową (chyba z żelatyną) A na polewę mam sprawdzony przepis . 20 dkg. margaryny rozpuścić, dodać 5 łyżek mleka z rozmieszanymi 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej , 20gkg. cukru pudru, 4 łyżki kakao.Wszystko podgrzewać, nie gotować i polaewać kiedy będzie zimna. Tej polewy wychodzi dosyć dużo , więc można zrobić z połowy proporcji w zależności do czego potrzebujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.