Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Amerykany

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazlam tu takiego przepisu wiec wstawiam moze ktos sie skusi :) skladniki: - 125g masla lub margaryny, - 175g cukru, - 2 duze lub 3 male jajka, - 500g maki, - szczypta soli, - 1 caly proszek do pieczenia( na 500g maki ) + 1 lyzeczka - 250 ml mleka, - 3 lyzki rumu ( mozna bez alkoholu), - 2 cukru waniliowe, glazura: lukier ,czekolada, kolorowe posypki Wykonanie: Maslo rozpuscic i wystudzic. Jajka zmiksowac z cukrem, cukrem waniliowym,sola. Wlac mleko, wsypac make z proszkiem do pieczenia,dodac ewent. rum. wszystko dobrze zmiksowac i na koniec wlac rozupszczone maslo,wymieszac na gladka gesta mase. Piekarnik rozgrzac do 180°C . Blache wysmarowac tluszczem i wysypac maka lub wylozyc papierem do pieczenia . Nakladac lyzka niewielkie kopczyki na blache w duzych odstepach , (robie po cztery na blache) i wstawic do pieczenia. W czasie pieczenia ciasto nieco sie "rozleje" na takie placki ktore pozniej troche podrosna :-) Pieczemy na zloty kolor ok 15-20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy plaska strone ciastek i dekorujemy wg uznania :-) Smacznego! tu sa moje amerykany:

post-6578-028012000 1288339982_thumb.jpg

post-6578-020374400 1288340034_thumb.jpg

post-6578-008275700 1288340084_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.