Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Basia K

Dlaczego Upieczony Biszkopt Się Kurczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam problemów z upieczeniem biszkoptu,jednak prawie zawsze po wystygnięciu bardzo odchodzi od brzegów blaszki -jakby się kurczył. Co jest tego powodem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a otoczeniem jest tego powodem. Biszkopt zaraz po upieczeniu powinno się zostawić jeszcze w piekarniku, a potem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Tak żeby szybko się nie studził. Dodana zbyt duża ilość mąki przyczynia się również do kurczenia się biszkoptu. Są też podzielone zdania na temat smarowania boków blaszki, jedni mówią, że trzeba, a drudzy że nie... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze zaraz po wyjęciu z piekarnika ...rzucam formę z biszkoptem na podłogę. :) Tylko żeby nie wypadł. :grin: To ma na celu szybkie uwolnienie pęcherzyków powietrza z ciasta i potem...nie ma co opadać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja nie rzucam blaszką po kuchni :) Obawiam się o podłogę,że za mocno rzucę :grin: Biszkopt robię według przepisu Bożeny Sikoń 1-2-3 Na 1 jajko- 2 dag cukru i 3 dag mąki.Ubijam jajka z cukrem do białości,potem ręką wmieszam mąkę z odrobiną proszku. Biszkopt jest i smaczny i naprawdę wysoki,jedynie to "odchodzenie" od blaszki mnie irytuje,gdy nakładam jakąś masę. Ale może faktycznie za wcześnie go wyjmuję.Muszę zwrócic na to uwagę.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś dawno temu i dlatego nie pamiętam z jakiego zródła jest ta informacja :) wyczytałam, że do każdego ubijanego z cukrem białka dodaje się łyżkę lodowatej wody. Robię tak od lat i mój biszkopt nie opada i jest wilgotny. O rzucaniu blaszką słyszałam tylko jakoś, nie wiedzieć czemu, nie mam odwagi :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już wspomniałam,mój biszkopt NIE opada,jedynie staje się węższy i krótszy. Dziś piekłam biszkopt i już wiem,czemu tak się działo (mogę już pisac w czasie przeszłym).Moze ktoś wykorzysta tą radę,więc piszę.... Zawsze piekłam ciasta w formie całej wyłożonej papierem.Dziś papierem wyłożyłam tylko dno blaszki.Boki zostawiłam "łyse",nawet ich nie smarowałam. I tu leży pies pogrzebany! Biszkopt się trzyma jak ta lala! Wysoki i równy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.