Gość kasia22 Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2005 byłabym bardzo wdzięczna za podanie mi tego przepisu. z góry dziekuje 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anula83 Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Hej!! Mam taki przepis, ale moglabym Ci go dać dopiero w przyszlym tygodniu, hm?? Albo jak sie uda to jutro 8) Papatki Zycze milego dnia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aanutka Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2005 Witam! Oto przepis na "Szachownicę" - ale efektu nie gwarantuję, bo na razie jej nie piekłam: 8) Składniki Przepis kostka masla, szkl. cukru, cukier waniliowy, 4 jaja, 1 i 1/4 szkl. maki pszennej , 1/2 szkl. maki ziemniaczanej, 2 kopiaste lyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mleka letniego, 3 lyzki kakao, 2 lyzki śmietanki gęstej , konfitura rożana, polewa czekoladowa gotowa. Mąke przesiac wraz z proszkiem do pieczenia, teraz z masla , 3/4 szkl. cukru ( resztę zachowac na poźniej) cukru , wanilii, jaj, mąki pszennej i ziemniaczanej, proszku do pieczenia i mleka przygotowac ucierane ciasto,podzielic to ciasto na pól , na dużej prostokątnej wysmarowanej blasze wyciskac szprycką o prostej końcówce paski jasnego ciasta w ten sposob ,że za każdym razem między paskami ciasta pozostawiac odstęp w rownej odleglości ( o szerokości tego wyciskanego paska, do drugiej częsci ciasta dodac śmietankę, resztę cukru i kakao- wymieszac i przelożyc do szprycki , teraz ciemne paski ciasta wyciskac w puste przestrzenie pomiedzy paskami jasnego ciasta. Piec przez 40 minut w 170*, ostudzic po upieczeniu i podzielic na 3 róne częsci zaczynajac cięcie ciasta od krotszej części blachy. każdy placek ciasta posmarowac konfiturą, ulozyc ciasto warstwami jedna na drugiej, tak aby powstalą szachownica czyli w ten sposób ,aby jasne i ciemne paski przeplataly się z soba . Rozgrac polewę czekoladową i posmarowac nią ciasto ze wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.