codogara Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Pieczeń rzymska Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 kajzerka 3 młode marchewki 4 jajka bułka tarta czerwona słodka papryka 1 cebula sól, pieprz, majeranek świeży koper [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przygotowanie: Namaczamy bułkę w wodzie. Gotujemy na twardo dwa jajka. Do zmielonego mięsa dodajemy dwa jajka ? (można jedno z białek ubić na pianę i dodać, wtedy masa będzie bardziej delikatna). Dosypujemy sól, pieprz, majeranek, posiekany koper, słodką paprykę, odciśniętą bułkę, pokrojoną w małą kostkę cebulę, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchew. Wszystko wyrabiamy i nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Najpierw dajemy połowę masy, na to wędrują dwa ugotowane na twardo jajka. Całość zakrywamy resztą masy. Z wierzchu posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C. na 1 h. (Ja miałem trochę za mało masy jak na cały keksownik, więc w wolnej 1/3 powierzchni foremki nalałem bulionu ? w ten sposób otrzymałem późniejszy sos). Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami, kalafiorem oraz ugotowaną marchewką. Smacznego Więcej zdjęć i przepisów na moim blogu: https://www.codogara.pl oraz https://www.facebook.com/Codogara Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.