Skocz do zawartości

Pieczonki


kylo

Rekomendowane odpowiedzi

Do przygotowania potrawy z ogniska potrzebny będzie specjalny zamykany garnek na nóżkach. Są dwa rodzaje takich garnków: żeliwne oraz stalowe emaliowane.

Składniki (garnek ok. 5 l):

3 kg ziemniaków

0,6 kg kiełbasy

0,2 kg boczku wędzonego|

0,1 kg margaryny lub masła

4 cebule

3 buraki

3 marchewki (opcjonalnie)

dwa liście kapusty

sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki:

ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy,

kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm,

buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki

cebulę w półksiężyce

marchew w talarki Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną ? ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy.

Wypełniony garnek odstawiamy na parę minut, następnie luzujemy zamknięcie i wylewamy resztki ociekłej wody.

Piec w ognisku, na żarze lub małym ogniu przez ok. 40 min. Po wyjęciu z ogniska garnkiem trzeba potrząść, aby składniki się trochę wymieszały.

Podawać na talerze. Jak nikt nie patrzy podjadać prosto z gara, bo wtedy są jeszcze lepsze Dołączona grafika

SMACZNEGO!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja uwielbiam takie pieczonki, i jak tylko nadarzy się okazja to takie sobie robimy :) Robię dokładnie takie jak napisał Kylo, z buraczkami (za którymi przepadam i które dodają koloru :grin:), z marchewką, i dodatkowo daję jeszcze poszatkowaną białą kapustę (nie za dużo ale dodaję, a na górę oczywiście kilka całych liści kapusty). Z tego co pamiętam, to dodaję jeszcze liście laurowe. Ps. Witamy na forum :D

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam witam:) No ja też właśnie takie robię, bardzo często dodaje do tego jakieś mięsko np skrzydełka, one się tak fajnie uduszą i już jest mega fajne danie. Nawet nie potrzeba surówki, no chyba ze ktoś bardzo chce.

Edytowane przez Dorota
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.