Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

kylo

Smakowicze
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O kylo

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 24.12.1989

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Składniki na około 4-5 porcji - 1 duża pierś z kurczaka - 2 papryki czerwone - 1 kg pieczarek - 2 cebule - puszka kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, przyprawe do gyrosa, kucharek, papryka w proszku słodka i ostra, czosnek granulowany, majeranek. - opakowanie ryżu w woreczkach - masło PRZYGOTOWANIE POTRAWKI Mieso myjemy i kroimy w kostke, papryke kroimy w paski, pieczarki kroimy jak male to na 4 jak duze to w plasrty, cebule w kostke. Mieso doprawiamy przyprawa do gyrosa i do lodowki na 30 minut, w tym czasie zesmazamy cebule, papryke i pieczarki, przekladamy do wiekszej patelni lub gara. Na tluszczu z warzyw smazymy mieso, gdy jest miekkie dodajemy do warzyw, podlewamy nie wielka iloscia wody (o ile trzeba, to bedzie widac, potrawka powinna byc gesta) i dusimy do miekkosci, dodajemy kukurydze i koncentrat na sam koniec. Doprawiamy do smaku. PRZYGOTOWANIE RYŻU Gotujemy ryż w woreczkach, gdy juz jest taki jak lubimy, ja lubie jak jest lekko miekki, gdy stawia opór zębom. Ugotowany ryż wysypujemy z woreczków do garnka i dodajemy dwie łyżki masła, chwile dusimy na malym ogniu, doprawiamy do smaku i podajemy:) ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
  2. FRYTKI Z POSYPKĄ Frytki na 110% jadł każdy, ale ile z Was jadło frytki z posypką? Osobiście spotkałem się z takim daniem w kliku fast foodowych restauracjach na Podkarpaciu, gdzie mieszkam. Aby przygotować takie szybkie i proste danie potrzeba nam - oczywiście frytki robione własnoręcznie czy kupne. SKŁADNIKI DO POSYPKI: -cała dorodna pierś z kurczaka -olej -przyprawy: przyprawa do gyrosa, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, kucharek. PRZYGOTOWANIE POSYPKI Pierś umyć i pokroić w kostkę, dość drobną, następnie oprószyć przyprawami i włożyć na chwile do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i zesmażyć mięso. Jako dodatek do takiego dania oczywiście są mile widziane sosy. Ja preferuje sos czosnkowy z dodatkiem koperku. Podajemy poprostu tak ze na talerz dajemy upieczone frytki i posypujemy posypką mięsną i polewamy sosem. SORY JEŚLI PRZEPIS JEST NIE DOKONCA POPRAWNIE NAPISANY ALE POLONISTĄ NIE JESTEM TYLKO KUCHARZEM:) ALE I TAK ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
  3. kylo

    Pieczonki

    Witam witam:) No ja też właśnie takie robię, bardzo często dodaje do tego jakieś mięsko np skrzydełka, one się tak fajnie uduszą i już jest mega fajne danie. Nawet nie potrzeba surówki, no chyba ze ktoś bardzo chce.
  4. Do przygotowania potrawy z ogniska potrzebny będzie specjalny zamykany garnek na nóżkach. Są dwa rodzaje takich garnków: żeliwne oraz stalowe emaliowane. Składniki (garnek ok. 5 l): 3 kg ziemniaków 0,6 kg kiełbasy 0,2 kg boczku wędzonego| 0,1 kg margaryny lub masła 4 cebule 3 buraki 3 marchewki (opcjonalnie) dwa liście kapusty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki: ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy, kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm, buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki cebulę w półksiężyce marchew w talarki Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną ? ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy. Wypełniony garnek odstawiamy na parę minut, następnie luzujemy zamknięcie i wylewamy resztki ociekłej wody. Piec w ognisku, na żarze lub małym ogniu przez ok. 40 min. Po wyjęciu z ogniska garnkiem trzeba potrząść, aby składniki się trochę wymieszały. Podawać na talerze. Jak nikt nie patrzy podjadać prosto z gara, bo wtedy są jeszcze lepsze SMACZNEGO!!
  5. SKLADNIKI: - 1 kg miesa gulaszowego - 2 duże cebule - 2 papryki czerwone i po 1 zielonej i żółtej - 1 kg ziemniaków - 1-2 kg pieczarek - koncentrat pomidorowy - tłuszcz najlepiej smalec - makaron duże świderki (zamiast klusek lanych) - przyprawy: przyprawa do gulaszu, papryka ostra słodka, czosnek granulowany, majeranek, pietruszka sól, pieprz, kucharek/ PRZYGOTOWANIE: Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu. Posiekać cebulę i zrumienić. Połączyć oba składniki. Chwile smażyć. Pokroić paprykę w kostkę, pieczarki małe na 4 części duże w kostkę i dodać do mięsa. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Ziemniaki pokroić w kostkę 1x1 i dodać do zupy. Dusimy jeszcze tak około 30 minut aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy koncentrat do smaku i koloru i resztę przypraw, pod koniec dodajemy wcześniej ugotowany makaron. TAK WYGLĄDA MOJA WERSJA TEJ ZUPY. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.