Skocz do zawartości

Kiszka Ziemniaczana


zulka

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebujemy:

  • 3 kg ziemniaków
  • 20 dag tłuszczu
  • około 1 m grubych jelit wieprzowych (mozna kupić w sklepach mięsnych)
  • 10 dag świeżej słoniny
  • cebyla
  • sól
  • pieprz
Jak to robimy?

Ziemniaki obrać i umyć, zetrzeć na tarce na małych otworach.

Tłuszcz drobno posiekać, przesmażyć, pod koniec dodać posiekaną cebulę.

Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar soku, dodać tłuszcz z cebulą, sól i pieprz. Wymieszać i dość luźno napełnić masą przygotowane jelito. Końce zawiązać i ułożyć w lekko natłuszczonej formie.

Słoninę drobno pokroić i przesmażyć.

Kiszkę polać kilkoma łyżkami stopionego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Kiedy się ogrzeje delikatnie nakłuć jelito w kilku miejscach ostrym drewnianym patyczkiem, co zapobiegnie pękaniu.

Podczas pieczenia polewać kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się zarumieni- obrócić na druga stronę.

Piec około 1 godz.

Wyłożyć na półmisek, polaż smalcem ze skwarkami, podawać bardzo gorącą z surówkami

Pysznego życzę!!

http://zulkowegotowanie.blogspot.com/2011/10/kiszka-ziemniaczana.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.