Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
codogara

Wyśmienity Czerwony Barszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 kg buraków

włoszczyzna

2-3 jabłka

3 ząbki czosnku

sok z cytryny

majeranek

sól, pieprz

ewentualnie goździki, cynamon (wersja świąteczna)

Przepis na czerwony barszcz:

Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. SEKRET!: aby uzyskać intensywny żółty kolor bulionu bez dodatku Vegety lub innych chemicznych dodatków można użyć: opalonych na gazie połówek cebuli lub szczypty szafranu. Gdy bulion będzie już gotowy dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki. Po 10 min gotowania dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (ze skórką) oraz ząbki czosnku – całość gotujemy 20 min. Po ugotowaniu odstawiamy na 1 h. Następnie przecedzamy barszcz i doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wersja świąteczna: dodajemy razem z burakami małą korę cynamonu oraz kilka goździków. Smacznego

http://www.codogara.pl/3346/wysmienity-czerwony-barszcz/

post-25080-0-56291900-1317973927_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby czerwony barszczyk miał piękny intensywny kolor - należy do niego dodać kilka kropli octu albo soku z cytryny, za 3 miesiące przepis nam się przyda ;) powodzenia i smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy zawsze Twój barszcz zachowuje tak buraczkowo intensywny kolor? bo czasami podczas gotowania ulega zmianie.

 

Aby barszcz zachował kolor gotuj go zawsze na bardzo niewielkim ogniu i nigdy nie doprowadzaj zupy do wrzenia, to powoduje że kolor jest brunatny.

 

Jeżeli lubisz barszcz proponuje zrobienie zupy w postaci kremu z buraków.

Edytowane przez meskakuchnia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się, barszczyk ma tylko lekko "mrugać" ;)

A krem z buraczków - pychotka :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia też uwielbia gotować barszcze ;) a teraz ostatnio jadamy ukraińskie, też są pyszne i bogate w warzywa - mniam :)

  • Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 11.10.2017 o 10:01, Cavatelli napisał:

Dotąd bałam się samodzielnie gotować barszcz, ale ten przepis wydaje się całkiem prosty, może wreszcie zaryzykuję. Mam tylko pytanie, ile soku z cytryny należy dodać i ile bulionu przygotować?

Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.