Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

PoProstuDora

Smakowicze
  • Zawartość

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O PoProstuDora

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. Co Upiekliście Na Niedzielę Lub Co Pieczecie?

    A ja rzuciłam się na pieczenie tortu bezowego.
  2. Co Zamiast Kartofli?

    Że też wcześniej nikt się nie zorientował! :D Zamiast ziemniaków polecam bataty. Ten sam rząd, inna rodzina, co ziemniaki. Może bardzo pasować do indyka z owocami.
  3. Wyśmienity Czerwony Barszcz

    Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.
  4. Przyprawy do kaszy gryczanej

    Jakby komuś kiedyś miało się przydać, bo widzę, że wątek pozostawiony sam sobie. O stylu orientalnym się nie wypowiem, bo się nie bardzo znam, ale do kaszy (powiedzmy, że na 1 szklankę suchej) podczas gotowania można dodać pieprz, sól, 0.5 łyżeczki bazylii, tyle samo majeranku, szczyptę oregano, posiekany ząbek czosnku, a pod koniec zetrzeć do niej ser parmezan. Smaczny dodatek do mięs i sosów, zwłaszcza jeśli komuś nudzi się smak "czystej" kaszy. Można również ugotowaną uprażyć z białą cebulą na maśle, z pieprzem cayenne.
  5. Zamienniki dla cukru w wypiekach

    Nie ma co martwić się o wyrzuty sumienia przy jednorazowym zjedzeniu kilku muffinek albo ciastek. :) "Problem" dla nas, jeśli chodzi o amerykańskie przepisy jest taki, że Amerykanie lubią po prostu o wiele słodsze potrawy - tam wszystko jest o wiele słodsze, niż u nas. W takich przepisach dobrze jest po prostu zmniejszyć ilość cukru o 1/3 lub nawet połowę. Wtedy smak jest bardziej zbalansowany. Jeśli chodzi o zamienniki cukru białego, to owszem, stewia i ksylitol, ale też naturalne soki, miód, cukier brązowy, który ma delikatniejszy smak. Radziłabym tylko uważać, raz - na ksylitol (jeśli wcześniej się go nie jadło, może człowieka przeczyścić) i dwa - na stewię (ma specyficzny posmak, który zostaje w wypiekach, a może przeszkadzać, jeśli nie jest się do niego przyzwyczajonym).
  6. Bezglutenowo

    Ogólnie wiele przepisów na ciastka i inne słodkości można łatwo zmodyfikować. Mąka kukurydziana, gryczana, ryżowa, nie posiadają glutenu, a to często jedyna przeszkoda, którą trzeba pokonać w domu, żeby przyrządzić takie smakołyki. Najprostszy przepis - ciastka z kawałkami czekolady. - 225 g masła (miękkiego); - 130 g cukru (1/3 z tego białego, 2/3 brązowego - wpływa na kolor i konsystencję ciastek); - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii; - 2 duże jaja; - 270 g mąki gryczanej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki soli; - 250 g siekanej mlecznej czekolady. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka po jednym i ekstrakt. Wsypujemy suche składniki (bez czekolady). Ciasto zostawiamy na pół godzinki (kasza gryczana nie ma glutenu, ale ciasto z niej po pewnym czasie staje się elastyczne, chyba po wydzieleniu jakiegoś rodzaju śluzu, dokładnie nie wiem), aż stanie się mniej klejące w dotyku. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu formujemy kuleczki średnicy ok. 3-4 cm, wykładamy na blachę. Ciastka z mąki pszennej pieką się krócej, za to z gryczanej nawet 13 minut, w niższej temperaturze, bo gryka szybciej się pali. 150-160 st. C.
  7. Olej Lniany W Kuchni , Dieta Dr Budwig

    Nie lepiej zamiast oleju lnianego, który pali się bardzo szybko i traci wszystkie właściwości odżywcze, użyć oleju kokosowego lub smalcu?
  8. Kotlety jajeczne

    Można też użyć zmielonych płatków kukurydzianych albo mąki kukurydzianej lub gryczanej, trzeba tylko piec nieco wolniej. Ostatecznie można też zamoczyć je w rozbełtanym jajku i mące z przyprawami (pali się jeszcze szybciej, ale to też jakaś możliwość).
  9. Advocat, Ajerkoniak Czyli Pyszny Likier (Video)

    Skoro już wcześniej odkopała Kajzerka... Osobiście bałabym się wypić ajerkoniak z surowych jaj zaprawnionych tylko wódką. Może irracjonalnie, ale jednak. Bardziej podchodzi mi tzw. eggnog, na ciepło. Przepis na ilość w sam raz na spotkanie towarzyskie: - 1900 ml mleka; - 1 laska wanilii razem z nasionami; - 450 ml śmietany 30%; - 300 ml ulubionego alkoholu (może być wódka, ale równie dobrze smakuje z rumem, whisky itd.); - 400 g cukru białego; - 16 żółtek. W rondlu na średnio-dużej mocy palnika podgrzewać mleko, wanilię i cukier, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Rózgą roztrzepać żółtka i małym, statecznym strumieniem dolewać gorące mleko, cały czas trzepiąc. Wymieszaną mieszankę przelać z powrotem do rondla i gotować na średnio-małej mocy przez ok 20 minut, ciągle mieszając. Kiedy mikstura zacznie być wystarczająco gęsta, aby pokryć łyżeczkę i nie spłynąć, można zdjąć z ognia i przelać przez sitko, żeby pozbyć się wanilii. tą samą rózgą wmieszać śmietanę i alkohol. Można pić na ciepło, a można też schłodzić całkiem w lodówce.
  10. Witamy Wszystkich

    Serdecznie witam wszystkich i pozdrawiam. Jestem Dora. Lubię fora, lubię gotować, jestem atencyjnym żebrakiem gastronomii i chociaż nie mam okazji przygotowywać nowych przepisów tak często, jak bym chciała, to staram się i ciągle szukam nowych kulinarnych wyzwań. Najczęściej jednak pochłaniam przepisy z Internetu i to je testuję, a potem chowam sobie, zapisane na szybko, do kajeciku. Tutaj trafiłam, szukając społeczności lubiącej to samo, co ja. Mam nadzieję, że poczuję się tutaj dobrze i że nie będziecie mieli mi za złe odkopywania wątków sprzed lat. :)
×