Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Ciastka Orzechowe Kulki - Pieczone

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 25 dag masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 10 dag orzechów mąka ( tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) dżem - użyłam marmolady różanej 1/2 cytryny Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto będzie schłodzone to z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Następnie maczamy w białku i grubo posiekanych orzechach. Ciastka układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka robimy palcem niewielkie wgłębienie i pieczemy w temp. 200*C. na jasno złoty kolor. Po wyjęciu do wgłębienia nakładamy dżem. "Ciasta na stół" - 7/99 Uwaga: Zmieniłam wykonanie ciasta i temp. pieczenia. W oryginalnym przepisie jest podane inaczej. Ciastka upiekłam z połowy porcji. Mąki zużyłam 1,5 szklanki, a orzechów 12 dag.

post-2336-0-49531400-1323627557_thumb.jp

post-2336-0-79955000-1323627567_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.