Skocz do zawartości

Deser Bananowo-Czekoladowy


marta101091
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki na 2 desery

Masa ciemna:

30 ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

3 łyżki kakao

100 g śmietany 18%

Masa jasna:

30 ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

250 g serka waniliowego

100 ml mleka

2 banany

garść rodzynek (opcjonalnie)

plus posypka czekoladowa do dekoracji

Etapy przygotowania:

  • Zaczynamy od ciemnej masy. W miseczce rozrabiam wrzątek z żelatyną, aż się rozpuści. Potem dodaję śmietanę, kakao i mieszam.
  • Pucharki opieram pod skosem, np. opierając o banana, napełniam łyżeczką i wstawiam do lodówki.
  • W tym czasie robię biała masę, czyli znowu wrzątek z żelatyną, a potem dodaje serek waniliowy, mleko i rodzynki. Kroję banany, wyjmuję deser(ta ciemna część szybko tężeje) i układam banany na dnie pucharka i na bokach ciemnej części.
  • Zalewam pucharki jasną masą i wstawiam do lodówki. Kiedy masa zastygnie dekoruję bananami i czekoladą (np. posypka, nutella).

post-27537-0-84592300-1332362755_thumb.j

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.