Azalka Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Ciasto: 45 dag mąki, 1,5 kostki masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao, zapach waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a na koniec ucierania dodać zapach waniliowy.Na stolnicy posiekać masło z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i wlać utarte żółtka. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część białą i ciemną ( dodajemy kakao) włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki. Tą część z lodówki po godzinie rozkładamy na blasze. Na to ciasto smarujemy powidła śliwkowe, następnie na tarce o dużych oczkach zcieramy ciasto ciemne z zamrażalki na to wykładamy pianę ( 6 białek ubić z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), na pianę posypujemy posiekane orzechy włoskie ilość według uznania. Na koniec zcieramy białą część ciasta z zamrażalki. Pieczemy na złoty kolor. Życzę smacznego 8) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.