Skocz do zawartości

Azalka

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    27
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Azalka

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Wolbrom

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    3960326
  1. Zrobiłam te pyzy i co powiem to właśnie je jadłam na tym weselu. Wyszły super. Ja je zrobiłam pół na pół jedne takie jak na twoim zdjęciu a drugie w formie jak radziłaś chlebka tylko dłużej trzymałam na parze żeby w środku nie był surowy i potem kroiłam na plastry. Dzięki za przepis
  2. Napewno zrobię te pyzy i zobaczymy czy to właśnie je jadłam na weselu. Chociaż patrząc na zdjęcie to wyglądały zupełnie inaczej. Myślę że przepis to będzie właściwy a formować to przecież można w różny sposób. Na weselu wyglądały jak cienkie kromeczki bielutkiego chleba (takie płaskie). Możliwe że to były kupne tylko zamrożone a póżniej buch na parę a te domowe to są okrąglutkie. Wielkie dzięki za przepis.
  3. Byłam ostatnio na weselu i jadłam takie danie: jakieś mięsko, sałatką i właśnie był to dodatek, który opisze a chodzi mi czy ktoś zna jego przepis. Mówiono, że jest to coś jak knedel, z ciasta drożdżowego i gotowanego na parze. Wyglądało to jak kromka bagietki tylko bez skórki polane to było sosem. Powiem krótko było to mięciutki i bardzo pyszne. Wesele było na Śląsku może to jakaś potrawa z tamtego terenu. Jeśli ktoś wie o co mi chodzi to proszę o przepis i z góry dziękuję.
  4. Azalka

    "mokry" Placek

    Mam ten przepis już od dawna, ale nazywa się inaczej kargulec i jest bez dodatków rumowych. Ciasto jest pyszne, naprawdę warto go upiec.
  5. Azalka

    Tulipan

    Znam ten przepis dostałam go od szwagierki tylko pod nazwą kwitnący tulipan i z tą różnicą że w przepisie na ciasto dodaje się 0.5 szklanki mleka. I co zauważyłam, że za każdym razem jak go piekłam wychodził mi zakalec. A czytając ten przepis w składnikach na ciasto nie ma mleka i może w tym tkwi mój problem z zakalcem, że dodając mleko ciasto było za ciężkie i po upieczeniu opadało. Tak więc przy najbliższej okazji wypróbuję ten wariant i zobaczymy co wyjdzie.
  6. Azalka

    Pianka Serowa

    Pyszny sernik, taki rozpływający się w ustach ( ładnie wygląda z nakrapianym ciastem kakaowym na wierzchu sernika). Ale ja na 1 kg sera dałam 1 szklankę mleka bo wydawało mi się że sernik spłynie z ciasta przy takiej ilości mleka. Dzięki za przepis
  7. Azalka

    De Volaille

    Masło nie powinno być konsystencji płynnej tylko o tempereturze pokojowej tak aby można było je nakładać łyżką. Dopiero w piekarniku ono się rozpływa zawinięte w mięsko. I gdy kroimy de volaille fajnie masełko z nich wypływa. :lol:
  8. Pyszne ciasto, no powiem nawet, że dla mnie to jest rewelacja. Ja go upiekłam w korytku i też było super bo ślicznie wysoko wyrósł (ja lubie takie wysokie ciasta) :lol: ,i wtedy ładnie wyglądają w nim kostki jabłuszek. I jeszcze jeden pozytyw, że szybko nie schnie, jest do ostatniej kruszynki świeży. Dzięki za przepis.
  9. Szukam wypróbowanego przepisu na gruszki w słoikach. Wcześniej robiłam gruszki z przepisów z książek kucharskich, ale jednak nie trafiły one w mój gust, a więc szukam dalej. Z góry dziękuję.
  10. Fajny przepis, tylko nie wiem z czym to można podać, nigdy nie robiłam takich klusek. Czy masz jakiś sprawdzony pomysł?
  11. Chciałabym upiec te racuszki, tylko nie wiem jakiej śmietany należy dodać czy kwaśnej czy słodkiej. Lepiej wiedzieć niż miałoby coś nie wyjść :lol:
  12. Ciasto rzeczywiśącie pyszne i proste w wykonaniu. Najbardziej moim domownikom smakował biszkopt, bo do masy zamiast wódki dodałam przez pomyłkę spirytus, ale paliło 8) .ale i tak dało się go zjeść. Ja jeszcze na masę wyłożyłam biszkopty i na to poszła polewa czekoladowa. Dzięki za fajny przepis.
  13. Azalka

    Sernik gotowany

    Ciekawy przepis i chciałam upiec to ciasto, tylko nie wiem ile to jest ml - 50 g śmietany, tak jet napisane w przepisie na ciasto półkruche. Czy można to jakoś wyjaśnić?
  14. Dzięki za pomysł z tymi dodatkami, u mnie pałaszują kotleciki polane ketchupem. Słyszałam jeszcze taką wersję, że można je polewać dipem np. mam przepis na dip paprykowy, ale go jeszcze nie przyrządzałam. 8)
  15. Dzięki za przepis, postaram się w najbliższym czasie upiec sernik na tym cieście. I myślę, że w końcu wyjdzie bo zazwyczaj piekę serniki na kruchym cieście a co najgorsze to ciasto mi się przypala, i sernik nieapetycznie wygląda.Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.