basga Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Przepis już jest u mnie jakiś czas i raz ją robiłam. 10 dkg świeżego imbiru - 2 limonki - 10 dkg cukru - 3 łyżki miodu - 750ml. wódki 45% Limonki wyszorować w gorącej wodzie, pokroić w ćwiartki razem ze skórką, wrzucić do dużego słoja lub butelki. Dodać imbir pokrojony w plasterki, miód i cukier. Zalać wódką. Odstawić w ciemne miejsce, wstrząsnąć co kilka dni, jeżeli nam się przypomni. Po 2 miesiącach przecedzić np. przez filtr do kawy. Podobno jest jeszcze lepsza, jak od tego momentu postoi jeszcze ze 3 miesiące.U mnie tyle nie wystała bo przy przeziebieniu ją sama wychlałam po kieliszeczku. :mrgreen: Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Basieńko ślicznie Ci dziękuję :biggrin: Przepis bardzo mi się podoba, i niedługo z niego skorzystam :mrgreen: Cytuj
basga Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Proszę bardzo :biggrin: Gdybyście robiły z cytryn zamiast limonek tak jak ja,to trzeba zwrócić uwagę na cytryny,bo czasem bywają gorzkie. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Dzięki za wskazówkę, jakby co to zwrócę uwagę na cytryny 🙂 A ta wódka to ma być 45%, czy można dodać 40%? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi