Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorunia

Budyniowy Sernik

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto proste,ale smaczne :) -3 budynie śmietankowe -2 łyżki cukru -4 galaretki(smak jaki kto lubi) -1 jajko -1 małe pudełko masła roślinnego -1 paczka biszkoptów Budynie gotujemy w 1 litrze wody z 2 łyżkami cukru.Zestawiamy garnek z ognia i do gorącego wsypujemy 2 galaretki,mieszamy dobrze,aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy na moment i do jeszcze ciepłej masy wbijamy jajko,dodajemy masło roślinne i mieszamy wszystko dokładnie mikserem.Tortownicę wykładamy namoczonymi wodą z cytryną i cukrem biszkoptami i wylewamy na nie masę budyniową...zostawiamy do stężenia i potem zalewamy rozpuszczonymi w wodzie 2 galaretkami :) Można też ułożyć na masę owoce i na nie wylać galaretki :)

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ślicznie Ci dziękuję Doruniu za ten przepis, chętnie wypróbuję :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki na masie ciekawy przepis :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja galaretki, które mają być wylane na górę rozpuszczam według przepisu podanego na opakowaniu, ale latem warto w mniejszej ilości wody (upały...) i myślę, że te 2 galaretki to tak w 700 ml, co Ty na to Doruniu? A mam jeszcze pytanie do Ciebie Doruniu, to masło roślinne jaką ma wagę, bo chciałam zamienić je na zwykłe i nie wiem czy dodać 20 czy 10 dag, myślisz że można zamienić roślinne na zwykłe? :smile: Też mi się spodobał ten przepis, jak tylko Dorunia o nim wspomniała - zaraz zapytałam - bo zabrzmiał ciekawie :mrgreen: Planuję zrobić to ciasto na Boże Ciało :smile: może dodam jeszcze truskawki, jak kupię ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też zmniejszyłam ilość wody do galaretki...masz rację Dorotko te 700ml wystarczy w zupełności :) Dorotko masło roślinne to ma taką wagę jak palma więc możesz dać masło wcześniej wyjęte z lodówki,żeby miało pokojową temperaturę,bo inaczej szybko oziębi masę i ciężko będzie je rozprowadzić :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu, ślicznie dziękuję Ci za ten przepis, ciasto zrobiłam już dawno - było przepyszne :smile:

Prezentowało się tak:

post-8-0-26620000-1341495936_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.