TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Składniki: 1 ozór wołowy, 1 opakowanie żelatyny, włoszczyzna, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Do dekoracji: puszka drobnego groszku, 2 jajka na twardo, oliwki nadziewane papryką, ogórek kiszony, pomidor, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: ozór oczyścić, wyszorować szczoteczką, wyciąć gruczoły ślinowe. Włożyć do wrzącej wody, włożyć ziele i liść, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3-4 godzin), pod koniec gotowania dodać sól i włoszczyznę. Przestudzić ozór w rosole, wyjąć, obrać ze skóry, włożyć z powrotem do rosołu, ponownie zagotować i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Zimny ozór wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Na dużym półmisku rozłożyć odsączony z zalewy groszek, na nim ułożyć plastry ozora. Każdy plaster udekorować ósemkami pomidora, jajka na twardo, plasterkiem ogórka kiszonego, oliwką i kleksem majonezu. Przyrządzić na rosole galaretę według przepisu na opakowaniu żelatyny. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wyłożyć ostrożnie na ozorki. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia galarety. Przed podaniem udekorować półmisek natką pietruszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.