Extra Przepisy
Toffi świąteczne
Rozpoczęty przez bassia77, 06.12.2005 21:20
46 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06.12.2005 - 21:20
CIASTO:50dkg mąki,1/2szkl.cukru pudru.2 łyżki miodu.1/2 kostki margaryny,2 jajka,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka sody.Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części-upiec każdą z osobna w temp.około 180C na złoty kolor.
KREM:1 litr śmietany kremówki najlepiej 36%(super się ubija i dłużej smacznie wygląda)3 łyżki żelatyny-(rozpuszczone w gorącej wodzie tak jak galaretka),1/2 szklanki cukru pudru.Wykonanie:śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać ostudzoną żelatynę,wymieszać następnie przełożyć ostudzone placki.
POLEWA:1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,płatki migdałowe.
Mleko wstawić do garka z wodą i tak ciągle gotować przez ponad 3 godziny dolewając wody i obracając puszkę!Gdy minie ten czas ostrożnie otworzyć puszkę,wybrać zawartość i dokładnie wymieszać najlepiej widelcem(chodzi o to aby była jednolita masa)Następnie posmarować wierzch placka i posypać migdałami.SMAKOWITE JEST!
KREM:1 litr śmietany kremówki najlepiej 36%(super się ubija i dłużej smacznie wygląda)3 łyżki żelatyny-(rozpuszczone w gorącej wodzie tak jak galaretka),1/2 szklanki cukru pudru.Wykonanie:śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać ostudzoną żelatynę,wymieszać następnie przełożyć ostudzone placki.
POLEWA:1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,płatki migdałowe.
Mleko wstawić do garka z wodą i tak ciągle gotować przez ponad 3 godziny dolewając wody i obracając puszkę!Gdy minie ten czas ostrożnie otworzyć puszkę,wybrać zawartość i dokładnie wymieszać najlepiej widelcem(chodzi o to aby była jednolita masa)Następnie posmarować wierzch placka i posypać migdałami.SMAKOWITE JEST!
Napisano 06.12.2005 - 21:36
Witam nową Forumowiczkę
i dziękuję za ciekawy przepis
.
Mam pytanie, odnośnie tego ciasta: w jakiej ilości wody należy rozpuścić 3 łyżki żelatyny
Mam pytanie, odnośnie tego ciasta: w jakiej ilości wody należy rozpuścić 3 łyżki żelatyny
Napisano 06.12.2005 - 22:20
Witaj Dorota.. odpisałam Tobie
,na Twoją skrzynkę.
Napisano 06.12.2005 - 22:27
Dziękuję
Przepis bardzo mi się 'podoba', będę chciała go zrobić na Święta
Pozdrawiam
Mikołajek
Przepis bardzo mi się 'podoba', będę chciała go zrobić na Święta
Pozdrawiam
Mikołajek
Napisano 12.12.2005 - 19:53
Dorotko,, spody do tego ciasta możesz upiec wcześniej np.w czwartek,bedą twarde bo to dzieło miodu,ale po przełożeniu śmietanką juz na drugi dzień ciasto będzie miękkie.Ja przełoże śmietaną wieczorem w piątek
.pa
Napisano 02.04.2007 - 15:11
Basiu ciasto PYCHOTKA
po prostu miodzio
Spody ciasta upiekłam dzień wcześniej, tak jak sugerowałaś. Dziękuję za przepis
Spody ciasta upiekłam dzień wcześniej, tak jak sugerowałaś. Dziękuję za przepis
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 02.04.2007 - 15:17
Robię to ciacho już od 3 lat.Przepis mam z książki Kasi(była dołączona do margaryny Kasia).Tam jest identycznie opisany,tyle,że na karmel posypuje się drobno pokrojone orzechy.Ciacho jest pyyyycha.
Napisano 02.04.2007 - 15:34
No właśnie ile ma być wody do rozpuszczenia żelatyny?
Napisano 02.04.2007 - 16:01
1/3 szklanki gorącej wody
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Napisano 02.04.2007 - 16:11
Dorotko - dzięki za szybką odpowiedż.
Napisano 02.04.2007 - 17:14
ja robie bardzo podobne ciasto pod nawa "karmelowiec", z tego co widzę u mnie ciasto wychodzi bardziej kruche, i nie jest miodowe, masa jest ze śnieżek i szczyptą kwasku, na wierzch tez karmel i tak jak mówi Berbadetta, orzechy- pyyyyycha!!!
Napisano 03.04.2007 - 08:07
Dorotko! Śliczne Ci wyszło to ciasto oraz zdjęcia. Gratuluję. Dzięki Basiu za smaczny przepis.
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Napisano 03.04.2007 - 09:13
Witaj Basiu!!!
Dzieki za super przepis. To ciasto wykonam na swieta.
Pozdrawiam cieplutko
Dzieki za super przepis. To ciasto wykonam na swieta.
Pozdrawiam cieplutko
Napisano 03.04.2007 - 10:50
Basiu to ciacho jest pycha,u mnie widnieje pod nazwą krówka i mam je zaplanowane też na święta bo to jest życzenie jednego syna ,drugi życzy sobie królewicza,papatki apsik.
Napisano 03.04.2007 - 14:15
cudne zdjęcia też mam ten przepis ale właśnie myślałam że to ciasto będzie takie twarde i to mnie zrażało,ale teraz wszystko jasne -dzięki