Składniki:
0,5kg mąki
1/2kostki masła
1 szklanka mleka
5g drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
powidła
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem dodać roztarte drożdże mleko,mąke roztopione masło wymieszać wstawić do lodówki na około 1/2 godziny aż ciastą zacznie rosnąć. Uformować pączki nadziewać powidłami i smażyć w głębokim tłuszczu.
Extra Przepisy
Pączki z lodówki
Rozpoczęty przez Justyna 25, 16.02.2006 12:29
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16.02.2006 - 12:29
Napisano 16.02.2006 - 13:00
W jaki sposób mają się ruszyć drożdże w lodówce? czy stąd ta nazwa?
Napisano 16.02.2006 - 17:49
Drożdże rozrabiamy z cukrem i letnim mlekiem dodajemy do mąki. Nie wiem jak to możliwe ale ciasto zawsze zwiększa swoją objętość. Spróbuj bo pączki są naprawde dobre ale niestety tylko pierwszego dnia.
Napisano 16.02.2006 - 19:09
dzięki za odpowiedz, spróbuje, i dam znac jak i co wyszło, tylko to troszke dziwne... zaprzecza moim wiadomościom na temat drożdży... a co tam, człowiek się całe życie uczy;) Pozdrawiam
Napisano 17.02.2006 - 00:42
Ja piekę rogaliki z ciasta drożdżowego. które rośnie też w lodówce. Są bardzo dobre, nawet następnego dnia. Przepis jest na forum, a dla ułątwienia podaję go tutaj:
1 kg mąki, 2 kostki margaryny(ale lepiej kostka masła i kostka margaryny), 12 dag drożdży, 2 jajka, szklanka kwaśnej śmietany, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy i nadzienie: 1,5 kg jabłek pokrojonych w ósemki.
Sposób wykonania:
Mąkę wysypać na stolnicę i na tarce utrzeć margarynę. Dodać drożdże wymieszne z cukrem, jajka, cukier waniliowy i siekać nożem. Gdy składniki połączą się, dodać śmietanę i zagnieść "lużne" ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu rozwałkować placek grubości pół cm. Szklanką wykrawać krążki nakładać cząstki jabłeki zlepiać pierożki (ja mam specjalny lejek z ozdobnym brzegiem do pierożków- poprostu kładę kawałek jabłka na rozwałkownym cieście przyciskam lejkiem i pierożek gotowy). Piec w tem. 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem można maczać w grubym cukrze lub smarować słodkim syropem. Z tego samego ciasta można robić rogaliki z przeróżnymi nadzieniami.
1 kg mąki, 2 kostki margaryny(ale lepiej kostka masła i kostka margaryny), 12 dag drożdży, 2 jajka, szklanka kwaśnej śmietany, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy i nadzienie: 1,5 kg jabłek pokrojonych w ósemki.
Sposób wykonania:
Mąkę wysypać na stolnicę i na tarce utrzeć margarynę. Dodać drożdże wymieszne z cukrem, jajka, cukier waniliowy i siekać nożem. Gdy składniki połączą się, dodać śmietanę i zagnieść "lużne" ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu rozwałkować placek grubości pół cm. Szklanką wykrawać krążki nakładać cząstki jabłeki zlepiać pierożki (ja mam specjalny lejek z ozdobnym brzegiem do pierożków- poprostu kładę kawałek jabłka na rozwałkownym cieście przyciskam lejkiem i pierożek gotowy). Piec w tem. 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem można maczać w grubym cukrze lub smarować słodkim syropem. Z tego samego ciasta można robić rogaliki z przeróżnymi nadzieniami.
Napisano 17.02.2006 - 08:53
Ja też robię takie rogaliki tylko że ciasto wkładam owinięte w czystą ściereczkę do zimnej wody i czekam aż wypłynie rogaliki też są pyszne pozdrawiam
Napisano 24.01.2012 - 11:36
Zrobiłam pączki z tego przepisu
I powiem, że bardzo fajny przepis, bo szybki, a pączki wychodzą bardzo smaczne 
Wyszło mi 20 pączków średniej wielkości - oto dowód
Przepis dla zapracowanych i nie tylko
Justynko dziękuję za przepis i pozdrawiam
Wyszło mi 20 pączków średniej wielkości - oto dowód
Przepis dla zapracowanych i nie tylko
Justynko dziękuję za przepis i pozdrawiam
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...