zazula226

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    162
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

4 Neutralny

1 obserwujący

O zazula226

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 17.08.1978

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Śląsk
  • Zainteresowania
    Gotowanie to mój drugi żywioł...<lol>

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    4436274
  1. sto lat mnie tu nie było, myśłe, że powinnam nadrabiać pomalutku stracony czas;) Składniki: - kapusta pekińska - poszatkować - jajka 5 szt. - ćwiartki - 3 pomidory - plastry / pół - plastry - ser feta - kostka - grzanki z ciemnego pieczywa (najlepszy chleb tostowy 3 zboża) Składniki sosu: - jogurt naturalny - majonez - czosnek świeży przeciśnięty (według uznania od 4 ząbków) Sposób przygotowania: Składniki układamy warstwami. Kapusta pekińska, jajka, pomidory feta. Na samym końcu tuż przed podaniem polewamy sosem. Zaczynamy układanie w misce od kapusty pekińskiej. Na samym wierzchu mają być grzanki. pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów;)
  2. ok, dziękuje za szybką odpowiedź, zaraz ide zerwać wiśnie;) serdecznie pozdrawiam;)
  3. witam mam takie małe pytanie... może troszke nad wyraz zapobiegawcze ja na starą kucharską wyge, ale...:arrow: strzezonego....:arrow: więc ja w kwestii tej zalewy. prosze o jakies dokładniejsze wyjasnienia... kiedy ketchup dolewać, i jak zalewe, czy z przyprawami czy bez... byłabym wdzięczna za odpowiedź:arrow: Pozdrawiam
  4. Jedno pytanko odnośnie czasu jaki jest tu podany.... czy trzeba sie aż tak sztywno tego trzymać? 12 godzin? a jak będzie 14, czy to cos zmieni? serdecznie pozdrawiam:)
  5. Witam Ina;) jestem cichą fanką Pani przepisów, i właśnie trafiłam na przepis na tego karpika. Różne są szkoły robienia karpia w galarecie, mam tylko jedno pytanie, czy te głowy wrzuca pani z oczami czy oczyszcza Pani, Pani INO całkowicie? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź:P
  6. Nie podaje niesprawdzonych przepisów!!!! skąd to pytanie? Pozdrawiam
  7. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła lub margaryny - 2 jajka - 0,5 szklanki cukru Masa serowa: - 1 kg sera białego - 3 całe jajka - 1/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1 puszka brzoskwiń. Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na średniej wielkości blaszce do pieczenia. Z podanych składników utrzeć masę serową, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Dodatkowo można przygotować "kruszonkę" z paczki wiórek kokosowych, 2 białek i 1/2 szklanki cukru, Wszystko razem wymieszać i wykładać małymi kupkami na ser. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Smacznego;)
  8. Składniki: Ciasto: - 50dag mąki krupczatki, - 30dag masła lub margaryny - 30dag cukru - 3 łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - pół kostki masła lub margaryny - 7 jaj - 3 białka - szklanka cukru - 1,5kg sera - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - bakalie Sposób przygotowania: Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spod formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serowa i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60min.Gotowe ciasto można dowolnie przybrać. Smacznego;)
  9. Składniki: Biszkopt: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka kawy mielonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 1 szklanka wrzątku - 2 czubate łyżki kawy mielonej - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki pszennej - 25 dag masła - 2 żółtka Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier. Dodać żółtka, lekko ubić, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszać z resztą składników. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Masa: Kawę zaparzyć i wystudzić. W garnuszku wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę, do tego wlać ostudzoną kawę bez fusów i ugotować budyń, cały czas mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć kilka łyżek, do dekoracji ciasta, a resztą przełożyć biszkopt. Całość dobrze schłodzić. Mam nadzieje, że się nie powtórzę, bo tyle tu tego narosło, a ja nie śledziłam na bieżąco, ale teraz mam nadzieje, że pomału się poprawie;) pozdrowienia dla wszystkich "Smacznych" :wink:
  10. Sernik na pewno, makowiec być może, chałwowe na 100% no i bezwarunkowo babeczke herbacianą:grin:))
  11. proszę bardzo Bernimku;)))
  12. Składniki: Biszkopt: - 8 jaj - 30 dag cukru - 15 dag mąki - 2 łyżeczki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia (z tego upiec biszkopt, wstawić do nagrzanego piekarnika, potem obniżyć temperaturę do 180 stopni). Masa 1: - 2 batony "Jacek" - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kakao - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru. Masa 2: - 1/2 litra śmietany 36%, - 2 opakowania śmietan fix - cappucino czekoladowe - 1 szklanka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wrzącej wody. Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, i resztę składników. Wstawić do nagrzanego do 200°C i obniżyć temperaturę do 180°. Masa 1: Rozpuścić dwa batony w mleku, wystudzić, dodać 2 żółtka, rozpuścić masło, dodać kakao i cukier puder. Połączyć. Masa 2: Do cappucino dodać 3 łyżki wrzątku i 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietany z śmietan Finem, i dodawać po troszku cappucino, delikatnie mieszając. Biszkopt podzielić na 2 części i układać: biszkopt, masa 1, biszkopt, masa 2.Wierzch ciasta można posypać granulowanym kakao.
  13. Żurawiny jak najbardziej surowe, a co do obróbki, to wręcz przeciwnie... obróbka owszem, ale najlepiej mrożenie, jeżeli żurawiny zebrane są przed pierwszymi przymrozkami, to wskazane jest wrzucić je na noc do zamrażarki, i dopiero rano rozmrozić i czynić co należy dalej. a jeżeli są zebrane już po 1-wszych przymrozkach, należy już sobie głowy nie zawracać i robić według przepisu. pozdrawiam
  14. Składniki: - 8 szklanek żurawin - 1 litr spirytusu - 1/2 litra wody - 1 kg cukru - 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Żurawiny przekręcić przez maszynkę, wlać do słoja. Dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Odstawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzić(przecisnąć przez gazę) dodać do uzyskanego płynu 1 kilogram cukru, 1/2 litra spirytusu i cukier waniliowy, wymieszać i delikatnie zagotować. Wlewać do butelek.
  15. nareszcie znalazłam sprzymierzeńca... :D PRECZ Z GROSZKIEM.... :D