Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kawy mielonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 czubate łyżki kawy mielonej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier. Dodać żółtka, lekko ubić, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszać z resztą składników. Upiec biszkopt i przekroić na pół.
Masa:
Kawę zaparzyć i wystudzić. W garnuszku wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę, do tego wlać ostudzoną kawę bez fusów i ugotować budyń, cały czas mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć kilka łyżek, do dekoracji ciasta, a resztą przełożyć biszkopt. Całość dobrze schłodzić.
Mam nadzieje, że się nie powtórzę, bo tyle tu tego narosło, a ja nie śledziłam na bieżąco, ale teraz mam nadzieje, że pomału się poprawie;) pozdrowienia dla wszystkich "Smacznych" :wink: