Skocz do zawartości

Justyna 25

Smakowicze
  • Postów

    59
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Justyna 25

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Narobiłeś mi apetytu a więc barszczyk będzie jutro jeszcze raz dzięki za przepis
  2. Fajny przepis ja uwielbiam barszcz ukraiński ale nie zawsze chce mi się go robić a dzięki Twojemu przepisowi będe się nim mogła zajadać częściej W poniedziałek robię barszcz według Twojego przepisu Pozdrawiam :-)
  3. Fajny i ciekawy przepis. Zawsze to coś innego w najbliszym czasie wypróbuje
  4. Zrobiłam te sałatke z kurczkiem wędzonym wyszła super polecam.
  5. Sałatka pyszna i z ziemniakami i ryżem polecam wszystkim
  6. Może spróbujcie zastąpić ten nieszczesny fix jakimś innym.ja też spróbuje czymś go zastąpić bo rzeczywiście niemoge go znaleść. Ale jeszcze w tamtym roku kupowałam go w Tesco a teraz też już niema. Pozdrawiam i życze udanych eksperymentów
  7. Ja używam fixu Knora ale kupuje go zawsze w Tesco lub w jakimś dużym markecie bo w osiedlowych sklepach nie mają takiego wyboru
  8. piwo otwieram ok30 minut wcześniej żeby troszkę wygazowało potem wlewam powoli i dusze na malutkim ogniu jeszcze troszke sie pieni ale już niepowinno uciekać. Polecam bo jest naprawde dobre pozdrawiam Justyna
  9. Składniki: *500g wieprzowiny *2 łyżki smalcu *50g suszonych śliwek * 4 pomidory *3 łodygi selera naciowego *0.33l jasnego piwa *ziele angielskie *listek laurowy *natka pietruszki *sól pieprz Wykonanie: Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić w ćwiartki selery pokroić na kawałki. Mięso pokroić w gruba kostkęi przyrumienić na rozgrzanym smalcu.Przełożyć z tłuszczem do rondla Po 10 minutach dodać śliwki pomidory i przyprawy zalać piwem dusić jeszcze przez 40minut. Mięso podawać z ugotowanym na sypko ryżem posypane natką
  10. Składniki: 1.5kg żeberek 600g cebuli 1/2ljasnego piwa 1-2 ziarna ziela angielskiego 1 gożdzik łyżeczka majeranku łyżeczka kminku łyżeczka słodkiej mielonej papryki 5 łyżek oleju 1-2łyżki mąki lub zagęstnika do sosów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, Wykonanie: Żeberka pokroić na porcje oprószyc solą i pieprzem oraz posypać mąką lub zagęstnikiem Połowe oleju rozgrzać mocno na patelni Obsmażyć na nim żeberka z każdej strony na rumiany kolor Mięso wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na pozostałym oleju Posypać wymieszanymi przyprawami( gożdziki i zięle należy uprzednio utłuc)Mięso dodać do cebuli zalać piwem dokładnie wymieszać.Dusić pod przykryciem przez 40minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Posypać natką.
  11. składniki: *4 kotlety *3 jabłka *mała kiść jasnych winogron *łyżka miodu *olej do smażenia *1-2 łyżki cukru *łyżka masła *2łyżki soku z cytryny *czerwony pieprz Wykonanie: Kotlety lekko rozbić skropić sokiem z cytryny i oporószyć solą.Odstawic do lodówki na 30minut. Jabłka umyć obrać i pokroić w ósemki.Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić ok. 10 minut uważając by owoce się nie rozpadły.Posłodzic do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju.Pod koniec smażenia posmarowac miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.i dużą szczyptą zmielonego czerwonego pieprzu.Smażyć jeszcze 5 minut pod przykryciem Podawac z duszonymi owocami
  12. Mnie one też bardzo smakują czasami zamiast migdałów polewam naleśniki polewą owocową lub czekoladowąteż są smaczne
  13. Ciasto na naleśniki 25dkg mąki 1/4l wody 1/4litra mleka 3 jajka sól Mleko jajka mąkę wode i sólwymieszać z ciasta usmażyć naleśniki Nadzienie 1/2 kg białego sera żółtko 10 dag cukru kieliszek rumu cukier waniliowy 10dkg rodzynek 1/2 pojemnika słodkiej śmietany 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie Twaróg utrzeć na krem dodając cukier i cukier waniliowy żółtko rum i rodzynki.Masą serową smarować każdy naleśnik zwinąc i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie.Naleśniki polać śmietaną Zapiekać przez 20 minut w 200 stopniach Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać ciepłe
  14. Składniki *2 marchewki *2 pomidory *3 dymki *zielony ogórek *100 gram zielonej fasolki *150 gram kiełków soi lub fasolki mung *szczypiorek *kilka liści sałaty Składniki na sos *150ml jogurtu naturalnego *2 łyżki kwaśnej śmietany *sól pieprz *2łyżki ziaren sezamu *łyżka keczupu Przygotowanie Marchewke i fasolke ugotować na parze( może byc fasolka konserwowa) Marchew pokroić w krążki a fasolke w kawałki Dymkę ogórka i pomidora pokroićw ciękie krążki szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i keczupemPrzyprawić do smaku solą i pieprzemDo sosu dodać podprażone uprzednio ziarna sezamu.Sałate ułożyć w salaterce dodać resztę warzywPosypać kiełkamii szczypiorkiem Polać sosem jogurtowo-sezamowym
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.