Składniki:
1.5kg żeberek
600g cebuli
1/2ljasnego piwa
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 gożdzik
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
5 łyżek oleju
1-2łyżki mąki lub zagęstnika do sosów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz,
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje oprószyc solą i pieprzem oraz posypać mąką lub zagęstnikiem Połowe oleju rozgrzać mocno na patelni Obsmażyć na nim żeberka z każdej strony na rumiany kolor Mięso wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu Cebulę obrać i pokroić w krążki podsmażyć na pozostałym oleju Posypać wymieszanymi przyprawami( gożdziki i zięle należy uprzednio utłuc)Mięso dodać do cebuli zalać piwem dokładnie wymieszać.Dusić pod przykryciem przez 40minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Posypać natką.