Skocz do zawartości


Strusie Jajo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Gość_mrówka_*

Gość_mrówka_*
  • Goście

Napisano 14.04.2006 - 09:55

Dzieńdobry. Podzielę się z państwem kilkoma praktycznymi wskazówkami, dotyczącymi jaj strusich ( które zamierzamy skonsumować ). Posiadam pewną wiedzę na ten temat, ponieważ hoduję strusie i w sezonie nieśnym zmuszona jestem zjadać jaja nienadające sie do klucia, jaja, na które akurat nie znajdzie się kupiec. Jadam je z coraz większą przyjemnością! 1. długo zachowują świeżość, czasem zjadamy jajo trzymiesięczne,przechowywane w piwnicy (duża wilgotność i temp. ok. 16 st. C) 2. nie ma -wbrew potocznej opinii, potwierdzanej tzw.literaturą, większego problemu z wydobyciem jaja ze skorupy, również z podziałem na białko i żółtko 2.a. wystarczy tłuczek do mięsa, wybieramy wierzchołek jaja, jeśli się uda-ten bardziej zaokrąglony, bo jest w nim zwykle komora powietrzna, i delikatnie "natłukujemy na nim pow.ok. 1 cm.śrerdnicy, zdejmujemy potłuczone cząstki skorupki, nakłuwamy błonę, wylewamy do wcześniej przygotowanych dwóch misek, raz będzie wylatywać białko, raz żółtko, a jak będzie zator, wsuwamy słomkę i wdmuchujemy powietrze, które wypchnie zawartość jaja. 2.b. w ten sposób odzyskujemy prześliczną skorupę, o której opowiem, że ma powierzchnię błyszczącą, jakby była wypolerowana, nie widziałam tak pięknych jaj u żadnych in. ptaków, te jaja przypominają raczej jaja jakichś prehistorycznych gadów! (jak je sobie wyobrażam) 3. jajecznica trochę delikatniejsza w smaku od "kurzej, smaczna, polecam z kolorowymi dodatkami, bo jajo strusia usmażone jest blade, oraz polecam na okazje z większą ilością gości: jajo na ok. 8 osób. 4. ciasta !!!!!!! zawsze udają się ze strusim jajem!!!!!! zwłaszcza opadające biszkopty- nie opadają, nie wymagają żadnych proszków do pieczenia!!! ciągle piekę biszkopty dla swoich małych dzieci; cieszę się z tych biszkoptów nie tylko dlatego, że nie zawierają proszku do pieczenia, ale i dlatego, że dodaję do nich znikome ilości mąki, więc podsawowym skł. jest jajo- chyba najcenniejsze żródło...wszystkiego dobrego dla dzieci. 5. jak biszkopty, to i omlety!!! serwuję je dzieciom, gościom na śniadania, mężowi na obiad...uwielbiam je za to, że zawsze się udają, niebywale rosną, nie opadają, nie wymagają dużej ilości mąki, są puszyściusieńkie! ...no i te wydmuszki! polecam monika

#2 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 28.04.2006 - 18:23

a możesz napisać jak "ilościowo" prezentuje sie taka jajecznica ze strusiego jaja oraz jaki jest koszt jednej sztuki? pozdrawiam





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) Witajcie :)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) już mamy marzec
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) jak ten czas szybko leci
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:07) a w marcu jak w garncu - u nas to przysłowie się sprawdza
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:08) i to od samego początku marca - raz jest ciemno i sypie śniegiem, a raz tak jasno, ze nie da się patrzeć ;)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:24) W najbliższą niedzielę 8 marca - Dzień Kobiet :)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) nasze święto Kobitki :mrgreen:
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) trzeba będzie coś słodkiego upiec :) ;)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:55) Witajcie w słoneczną niedzielę :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) dzisiaj mamy święto Babeczki :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) wszystkiego najlepszego :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) :mrgreen:
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:57) miłego świętowania :biggrin: :biggrin: :biggrin:
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) Dzisiaj Dzień Mężczyzn - wszystkiego najlepszego Panowie :)
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) :biggrin:
@  figiel : (17 marzec 2015 - 15:51) witam! wiosna na całego , u nas kwitną przylaszczki w lesie .
@  LaurCook : (22 marzec 2015 - 21:53) Witam! Jesteśmy tu nowi :) Oto nasz blog : http://www.laurowy.pl :biggrin:
@  piksarz : (26 marzec 2015 - 14:47) Witam serdecznie. Jestem tu nowy. Zabieram się do przejrzenia wszystkich ciekawych przepisów. Na pewno z czegoś dzisiaj skorzystam, bo nie mam pomysłu na obiad. :D
@  Hostka92 : (27 marzec 2015 - 14:10) Witam, jestem tu nowa i chciałabym Was prosic o znalezienie chwilki i wypełnienie ankiety do mojej pracy dyplomowej. :) http://www.interanki...3729502cd35c0a5