Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Zrobic Wreszcie Dobrą Kruszonkę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ami 79

Ami 79

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 10.07.2006 - 17:56

Witam wszystkich mam nadzieje że wy mi poradzicie jak zrobic dobrą kruszonkę bo albo mi się stopi albo sie spiecze a jak nie to,to jeszcze coś innego .Czekam na wasze podpowiedzi może wreszcie mi się uda te ciasto z kruszonką.Pozdrawiam bardzo serdecznie. :-)

r e k l a m a

#2 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 11.07.2006 - 12:32

Witaj Ami 79 :D

Kruszonka – rzeczywiście niby prosta rzecz, a są z nią problemy …

Może i dlatego ją omijam :oops: i rzadko kiedy robię samą kruszonkę, lecz dużą ilość kruchego ciasta, z czego część idzie na spód blachy, a część na górę, jako kruszonka :-P

Składniki na dobrą kruszonkę to:
- masło (ok. 10 dag);
- cukier puder (ok. 1/2 szklanki);
- jajko (1 sztuka);
- mąka (ok. 1/2 szklanki);
- cukier waniliowy.
Proporcja dowolna, w zależności jak dużo tej kruszonki chcemy zrobić.

Jednak większość przepisów na ciasta z kruszonką, jest taka, że robi się ciasto kruche, i 3/4 tego ciasta rozkłada się na blachę, a resztę ciasta schładza się lub zamraża. Następnie na rozłożone ciasto daje się dowolne nadzienie, a na to z pozostałego ciasta – robi się kruszonkę.

Kilka przepisów tego typu (z wbudowaną w przepis kruszonką :D):

:-) kruche ciasto z posypką

:-) kruche ciasto z rabarbarem

:) letnia szarlotka

:) szarlotka z pianką

:-D maślane rafaello - w przypadku tego ciasta - trochę inna posypka :oops:

Powodzenia :-P :-P :D

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#3 Ami 79

Ami 79

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 12.07.2006 - 11:45

Dzięki Dorota za przepis na kruszonkę mam nadzieje ze teraz mi wyjdzie.Napewno skorzystam z któregoś z przepisów na ciacho.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. :-)

#4 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 15.07.2007 - 07:38

Podam swój juz wielokrotnie sprawdzony sposób na kruszonke.Bardzo prosty,a kruszonka wychodzi pyszna,nie za twarda: 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki cukru 75g masla No i standardowo-wszystko wymieszac i pokruszyc na ciasto.

#5 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5243 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 15.07.2007 - 08:25

Ja kruszonkę robię na oko i jak wszystko się połączy jak powinno to wykładam na ciasto,ale te proporcję będą podobne do tych,które podała Basia :-D
POZDRAWIAM!!!

#6 Gość_Pauluś_*

Gość_Pauluś_*
  • Goście

Napisano 17.07.2009 - 16:51

A ja dziś zrobiłam ciasto z czereśniami na to kruszonke z przepisu j znów wyszła mi twarda, mimo,że piekłam ją o połowe krócej niż powinnam, czyli 25 min a nie 45. Może za dużo jej nalozyła,.bo faktyczn z przepisu na mniejszą blachę wyszło jej dużo, zakryła ciasto, a przepis to pół kostki margaryzny,1 szklanka maki i 1 szkl. cukru. Jutro zawożę ciasto na grila a tu kruszonka jest taka twarda. Poradzcie mi coś na przyszlość.może coś zle zorbiłam?? Prosze o dop.

#7 iwonia

iwonia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 42 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 15.08.2009 - 18:11

ja kruszonkę robię od kilku lat z tego samego przepisu i zawsze jest ok.Oto on: 1/2 szkl.cukru 1/2 kostki masła niepełna szkl.mąki.

#8 Edutka

Edutka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 18.08.2009 - 09:17

Najlepsza kruszonka jaką znam: 1/4 kostki zimnej margaryny 1 łyżka cukru pudru 7 łyżek mąki Wszystko wrzucić do miski i rozcierać palcami. W razie potrzeby dosypać mąki. Kruszonka powinna być drobniutka prawie jak bułka tarta, wtedy na pewno nie zrobią się w piekarniku twarde grudy.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)