kaya

Kotlety Schabowe Kasi- Prawie Tradycyjne

2 posty w tym temacie

Cześć! :razz: Tak naprawdę recepta na dobre kotlety schabowe jest bardzo prosta. Dostałam ją pewnej miłej starszej pani, (ale mającej 2 razy więcej energii niż ja) przy okazji długiego (przerażliwie dłłłłuuuuggggiiieego)oczekiwania w kolejce. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa. woreczki jednorazowe lub kawałki foli spożywczej z rolki sa tutaj naprawdę przydatne. każdy plastaer kotleta owijamy w folię lub wkładamy w woreczek i dopiero wtedy rozbijamy. Dzięki temu ochronimy mięso przed "dziurami", które zwiększą objętość po odcedzaniu :razz:. Wysokie i duże naczynie napełniamy do połowy słodkim mlekiem - jego ilość zależy od ilości kotletów jakie zamierzamy przygotować (rzecz jasna także od tego ilu głodomorów z nadzieją w oku wypatruje dopiero co usmażonego jedzonka). kotlety zanurzamy w mleku - układamy warstwami, tak aby jeden nie przywierał szczelnie do drugiego. poziom mleka powinien przewyższać poziom mięsa. schab zostawiamy na od 0,5 do 1 godziny - w zależności od tego ile macie czasu. gdy wreszcie kotlety wchłoną znaczną część mleka - odcedzamy mięso na durszlaku i uwaga dociskamy pojedyńcze sztuki ręka aby maksymalnie odsączyć je z mleka- w przeciwnym razie 2 strona będzie się przypalać na patelni. przyprawiamy kucharkiem. zwolennicy ostrych przypraw mogą posypać kotlet ostrą paryką. Zanurzamy kotlet w rozbitym jajku i obtaczamy w bułce z dodatkiem mąki. Smarzymy. Dla tych którzy lubią urozmaicenia - na usmarzony kotlet układamy duży i przyzwoitej grubości plaster żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 5 minut, by się rozpuścił. zamiast sera świetnie smakuje kotlet z położonym na wierzchu plasterem anansa. Polecam, bo warto. KASIA

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, to prawda, kotlety jak poleżą w mleku są bardzo kruchutkie. Też tak robię, choć nie zawsze, zależy ile mam czasu. Zawsze natomiast do jajka dodaję trochę mleka. A na marginesi, bardzo smaczne są kotlety z plastrem ananasa, na to plasterek sera i zapiec, przed podaniem w utworzone serowe wgłębienie /dziurka ananasa/ daję troszkę żurawiny do mięs - smaczne i ładnie wygląda.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.