Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kotlety Schabowe Kasi- Prawie Tradycyjne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 kaya

kaya

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 61 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.02.2007 - 01:09

Cześć! :razz: Tak naprawdę recepta na dobre kotlety schabowe jest bardzo prosta. Dostałam ją pewnej miłej starszej pani, (ale mającej 2 razy więcej energii niż ja) przy okazji długiego (przerażliwie dłłłłuuuuggggiiieego)oczekiwania w kolejce. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa. woreczki jednorazowe lub kawałki foli spożywczej z rolki sa tutaj naprawdę przydatne. każdy plastaer kotleta owijamy w folię lub wkładamy w woreczek i dopiero wtedy rozbijamy. Dzięki temu ochronimy mięso przed "dziurami", które zwiększą objętość po odcedzaniu :razz:. Wysokie i duże naczynie napełniamy do połowy słodkim mlekiem - jego ilość zależy od ilości kotletów jakie zamierzamy przygotować (rzecz jasna także od tego ilu głodomorów z nadzieją w oku wypatruje dopiero co usmażonego jedzonka). kotlety zanurzamy w mleku - układamy warstwami, tak aby jeden nie przywierał szczelnie do drugiego. poziom mleka powinien przewyższać poziom mięsa. schab zostawiamy na od 0,5 do 1 godziny - w zależności od tego ile macie czasu. gdy wreszcie kotlety wchłoną znaczną część mleka - odcedzamy mięso na durszlaku i uwaga dociskamy pojedyńcze sztuki ręka aby maksymalnie odsączyć je z mleka- w przeciwnym razie 2 strona będzie się przypalać na patelni. przyprawiamy kucharkiem. zwolennicy ostrych przypraw mogą posypać kotlet ostrą paryką. Zanurzamy kotlet w rozbitym jajku i obtaczamy w bułce z dodatkiem mąki. Smarzymy. Dla tych którzy lubią urozmaicenia - na usmarzony kotlet układamy duży i przyzwoitej grubości plaster żółtego sera i wkładamy do piekarnika na 5 minut, by się rozpuścił. zamiast sera świetnie smakuje kotlet z położonym na wierzchu plasterem anansa. Polecam, bo warto. KASIA

#2 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.02.2007 - 18:48

Tak, to prawda, kotlety jak poleżą w mleku są bardzo kruchutkie. Też tak robię, choć nie zawsze, zależy ile mam czasu. Zawsze natomiast do jajka dodaję trochę mleka. A na marginesi, bardzo smaczne są kotlety z plastrem ananasa, na to plasterek sera i zapiec, przed podaniem w utworzone serowe wgłębienie /dziurka ananasa/ daję troszkę żurawiny do mięs - smaczne i ładnie wygląda.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) ale powiem, że kuszą mnie jak nie wiem swoim wyglądem, kształtem i zapachem :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) Witajcie :)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) już mamy marzec
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) jak ten czas szybko leci
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:07) a w marcu jak w garncu - u nas to przysłowie się sprawdza
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:08) i to od samego początku marca - raz jest ciemno i sypie śniegiem, a raz tak jasno, ze nie da się patrzeć ;)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:24) W najbliższą niedzielę 8 marca - Dzień Kobiet :)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) nasze święto Kobitki :mrgreen:
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) trzeba będzie coś słodkiego upiec :) ;)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:55) Witajcie w słoneczną niedzielę :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) dzisiaj mamy święto Babeczki :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) wszystkiego najlepszego :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) :mrgreen:
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:57) miłego świętowania :biggrin: :biggrin: :biggrin:
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) Dzisiaj Dzień Mężczyzn - wszystkiego najlepszego Panowie :)
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) :biggrin:
@  figiel : (17 marzec 2015 - 15:51) witam! wiosna na całego , u nas kwitną przylaszczki w lesie .
@  LaurCook : (22 marzec 2015 - 21:53) Witam! Jesteśmy tu nowi :) Oto nasz blog : http://www.laurowy.pl :biggrin:
@  piksarz : (26 marzec 2015 - 14:47) Witam serdecznie. Jestem tu nowy. Zabieram się do przejrzenia wszystkich ciekawych przepisów. Na pewno z czegoś dzisiaj skorzystam, bo nie mam pomysłu na obiad. :D