Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 7 głosy

Torcik Z Mięsa Mielonego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 04.03.2007 - 23:47

Przepis ten znalazłam w jednej z czasopism. Bardzo mnie zainteresował. Dzisiaj wykonałam go ponownie. DSCN8352.JPG DSCN8353.JPG DSCN8354.JPG DSCN8359.JPG A oto przepis: Ciasto: 15 dkg sera białego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia - 15g Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :grin: łyżek oleju, szczyptę soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany. Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy. Masa mięsna: 1 cebula 15 dkg sera żółtego goudy pół pęczka natki pietruszki 1 białko 60 dkg mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić. Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić. Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut. Smacznego!!! Podałam do tego torcika sos czosnkowy z przepisu Doruni, ale można też jeść go z ketchupem. Mniam, mniam !!!! :razz: :shock: :grin:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


r e k l a m a

#2 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 05.03.2007 - 13:34

Poraz kolejny stwierdzam Reniu, że jestes wielka! Kolejny wyszukany przepis na wypróbowanie. Znalałam też w prasie dwa super fajne przepisy. Moze wieczorkiem je wkleje na forum. Pozdrawiam

#3 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 05.03.2007 - 13:41

Dziękuję Kasiu!!! Polecam ten torcik, bo bardzo łatwo się go robi i robi wrażenie swym smakiem i wyglądem. Samo ciasto wykonuje się rewelacyjnie, łatwo się też wałkuje. Można go podać na proszoną kolację. Goście będą zachwyceni. Pa :grin: :razz: :shock:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#4 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 05.03.2007 - 19:34

Reniu :wink: gdzie ty wynajdujesz takie cudeńka napewno wypróbuję
Dołączona grafika

#5 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 05.03.2007 - 23:26

Reniu dziękuję za przepis, ale będę miała czym zachwycić gości i moich domowników. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam

#6 mychulec

mychulec

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 06.03.2007 - 09:26

Gratuluję przepisu, wygląda przepysznościowo :wink: na pewno niebawemw wypróbuję :razz:

#7 EWA1992

EWA1992

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 435 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŁÓDZKIE

Napisano 07.03.2007 - 12:27

Reniu - mięsko mielone dałaś takie co jest w kostce lub na wage,czy może kupiłas mięsko i sama zmieliłaś? A pytam dlatego iż to na wage mielone jest troszke tłustawe(jak dla mnie). Torcik wygląda przepysznie i napewno też tak smakuje... :wink:

#8 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 07.03.2007 - 14:04

Witaj Ewuniu! Lepiej jest kupić kawałek mięsa i zmielić. Tym razem niestety tego nie zrobiłam. Użyłam paczkowanego kupionego w realu. Rzeczywiście przy pieczeniu tłuszcz trochę pływał. Dlatego od razu po upieczeniu musiałam wylać jego nadmiar. Nie dałam mu szansy na wsiąknięcie w placek. Torcik jest pyszny. Polecam Ci go gorąco. Wypróbuj a będziesz zadowolona. Pozdrawiam Cię wiosennie. Renata :wink: :razz: :razz:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#9 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 08.03.2007 - 22:28

Reniu jeszcze jedno pytanko z mojej strony, bo przymierzam sie jutro do Twojego specjału: czy moge wcześniej upiec torcik a pózniej go odgrzać w piekarniku? Kasia

#10 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 08.03.2007 - 22:35

Zawsze od razu podawałam torcik po upieczeniu. Wiadomo, że jest wtedy najsmaczniejszy, ale myślę, że nic się nie stanie, kiedy upieczesz go dzień wcześniej a następnego dnia odgrzejesz w piekarniku lub mikrofalówce ( jeżeli ją oczywiście posiadasz). Będę czekać na Twoje wrażenia. Życzę powodzenia> Renata :wink: :razz: :razz:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#11 bietka

bietka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 180 postów

Napisano 09.03.2007 - 07:29

Bardzo ciekawy przepis.Dodałam do ulubionych i wypróbuję napewno.Dziękuję.

#12 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 09.03.2007 - 08:12

Dziękuje za odpowiedz. Jak sie ogarne to wybieram sie na zakupy po potrzebne produkty. Po południu biorę sie do dzieła bo na 17 mam przyszła bratowa na kolacji.

#13 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 09.03.2007 - 08:38

To powodzenia Kasiu!!! Jeszcze parę uwag: pod koniec pieczenia wypuść parę, daj ujście parze z piekarnika. Gdyby po upieczeniu tłuszcz pływał, to go po prostu wylej. Na pewno będzie Wam smakować. Do tego koniecznie trzeba podać jakąś surówkę lub warzywa marynowane. Bardzo nam smakowało z sosem czosnkowym z przepisu Doruni. Pozdrawiam Cię cieplutko!!! Daj znać, jak wyszło. Pa pa pa :wink: :razz: :razz:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#14 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 09.03.2007 - 22:16

Reniu danie super! Miałam problem z rozwałkowaniem tego ciasta do powyzszych rozmiarów, ale się udało. Dla potwierdzenia zdjęcia. Serwowałam z sosem czosnkowym Doruni i sosem tatarskim (ten drugi lepiej się sprawdził) Została mi 1/4 porcji, którą szczelnie spakowalam dla mojego tatuśka. Pozdrawiam

Załączone miniatury

  • P3095551.jpg
  • P3095552.jpg


#15 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 09.03.2007 - 22:56

Gratuluję Kasiu!!! Ale piękny Ci wyszedł ten torcik, ładnie Ci też wyrósł !!! Czy smakował Twoim gościom? Następnym razem spróbuję zrobić do niego sos tatarski, tak jak Ty. Pozdrawiam Cię cieplutko . Przez tydzień nie będzie mnie na forum, bo wyjeżdżam. Życzę Ci "smacznego" powodzenia. Pa. Renata :grin:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 






Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)