Skocz do zawartości

Torcik Z Mięsa Mielonego


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis ten znalazłam w jednej z czasopism. Bardzo mnie zainteresował. Dzisiaj wykonałam go ponownie. post-4422-1173043119_thumb.jpg post-4422-1173043161_thumb.jpg post-4422-1173043180_thumb.jpg post-4422-1173043200_thumb.jpg A oto przepis: Ciasto: 15 dkg sera białego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia - 15g Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :grin: łyżek oleju, szczyptę soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany. Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy. Masa mięsna: 1 cebula 15 dkg sera żółtego goudy pół pęczka natki pietruszki 1 białko 60 dkg mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić. Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić. Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut. Smacznego!!! Podałam do tego torcika sos czosnkowy z przepisu Doruni, ale można też jeść go z ketchupem. Mniam, mniam !!!! :razz: :shock: :grin:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kasiu!!! Polecam ten torcik, bo bardzo łatwo się go robi i robi wrażenie swym smakiem i wyglądem. Samo ciasto wykonuje się rewelacyjnie, łatwo się też wałkuje. Można go podać na proszoną kolację. Goście będą zachwyceni. Pa :grin: :razz: :shock:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reniu - mięsko mielone dałaś takie co jest w kostce lub na wage,czy może kupiłas mięsko i sama zmieliłaś? A pytam dlatego iż to na wage mielone jest troszke tłustawe(jak dla mnie). Torcik wygląda przepysznie i napewno też tak smakuje... :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ewuniu! Lepiej jest kupić kawałek mięsa i zmielić. Tym razem niestety tego nie zrobiłam. Użyłam paczkowanego kupionego w realu. Rzeczywiście przy pieczeniu tłuszcz trochę pływał. Dlatego od razu po upieczeniu musiałam wylać jego nadmiar. Nie dałam mu szansy na wsiąknięcie w placek. Torcik jest pyszny. Polecam Ci go gorąco. Wypróbuj a będziesz zadowolona. Pozdrawiam Cię wiosennie. Renata :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze od razu podawałam torcik po upieczeniu. Wiadomo, że jest wtedy najsmaczniejszy, ale myślę, że nic się nie stanie, kiedy upieczesz go dzień wcześniej a następnego dnia odgrzejesz w piekarniku lub mikrofalówce ( jeżeli ją oczywiście posiadasz). Będę czekać na Twoje wrażenia. Życzę powodzenia> Renata :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To powodzenia Kasiu!!! Jeszcze parę uwag: pod koniec pieczenia wypuść parę, daj ujście parze z piekarnika. Gdyby po upieczeniu tłuszcz pływał, to go po prostu wylej. Na pewno będzie Wam smakować. Do tego koniecznie trzeba podać jakąś surówkę lub warzywa marynowane. Bardzo nam smakowało z sosem czosnkowym z przepisu Doruni. Pozdrawiam Cię cieplutko!!! Daj znać, jak wyszło. Pa pa pa :wink: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reniu danie super! Miałam problem z rozwałkowaniem tego ciasta do powyzszych rozmiarów, ale się udało. Dla potwierdzenia zdjęcia. Serwowałam z sosem czosnkowym Doruni i sosem tatarskim (ten drugi lepiej się sprawdził) Została mi 1/4 porcji, którą szczelnie spakowalam dla mojego tatuśka. Pozdrawiam

post-2465-1173471345_thumb.jpg

post-2465-1173471360_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.