Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Krem "russel" - Podstawowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.04.2007 - 13:51

50 dag masła 4-5 jaj niepełna szklanka cukru 4-5 łyżek spirytusu 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej cukier waniliowy Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40*C zdjąć z z pary i dalej ubijać aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości. Utrzeć masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać spirytus, wymieszać. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy rządany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy itp. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości. W razie czego jakby krem się zwarzył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zwarzonego kremu, ucierając, aż będzie gładki.
Pozdrawiam

#2 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 02.04.2007 - 18:33

Taki krem robię Halinko do tortów ale nie wiedziałam ,że tak się nazywa.Jak mi się warzył to w osobnym naczyniu miksowałam dodatkową porcję masła i dodawałam krem.W przyszłości wypróbuję twój sposób Halinko.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.04.2007 - 19:57

Jolcia porady już były na temat warzenia, i każdy sposób jest dobry, ale ja w razie jak by się przydarzyło to podałam jak mam w przepisie bo nie każdy napewno wie. Ja też z dużo porad już skorzystałam. Pozdrawiam
Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) ale powiem, że kuszą mnie jak nie wiem swoim wyglądem, kształtem i zapachem :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) Witajcie :)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) już mamy marzec
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) jak ten czas szybko leci
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:07) a w marcu jak w garncu - u nas to przysłowie się sprawdza
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:08) i to od samego początku marca - raz jest ciemno i sypie śniegiem, a raz tak jasno, ze nie da się patrzeć ;)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:24) W najbliższą niedzielę 8 marca - Dzień Kobiet :)
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) nasze święto Kobitki :mrgreen:
@  Dorota : (06 marzec 2015 - 02:25) trzeba będzie coś słodkiego upiec :) ;)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:55) Witajcie w słoneczną niedzielę :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) dzisiaj mamy święto Babeczki :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) wszystkiego najlepszego :)
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:56) :mrgreen:
@  Dorota : (08 marzec 2015 - 15:57) miłego świętowania :biggrin: :biggrin: :biggrin:
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) Dzisiaj Dzień Mężczyzn - wszystkiego najlepszego Panowie :)
@  Dorota : (10 marzec 2015 - 23:28) :biggrin:
@  figiel : (17 marzec 2015 - 15:51) witam! wiosna na całego , u nas kwitną przylaszczki w lesie .
@  LaurCook : (22 marzec 2015 - 21:53) Witam! Jesteśmy tu nowi :) Oto nasz blog : http://www.laurowy.pl :biggrin:
@  piksarz : (26 marzec 2015 - 14:47) Witam serdecznie. Jestem tu nowy. Zabieram się do przejrzenia wszystkich ciekawych przepisów. Na pewno z czegoś dzisiaj skorzystam, bo nie mam pomysłu na obiad. :D