Sign in to follow this  
Followers 0

Krem "russel" - Podstawowy

3 posts in this topic

Posted · Report post

50 dag masła 4-5 jaj niepełna szklanka cukru 4-5 łyżek spirytusu 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej cukier waniliowy Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40*C zdjąć z z pary i dalej ubijać aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości. Utrzeć masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać spirytus, wymieszać. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy rządany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy itp. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości. W razie czego jakby krem się zwarzył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zwarzonego kremu, ucierając, aż będzie gładki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Taki krem robię Halinko do tortów ale nie wiedziałam ,że tak się nazywa.Jak mi się warzył to w osobnym naczyniu miksowałam dodatkową porcję masła i dodawałam krem.W przyszłości wypróbuję twój sposób Halinko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolcia porady już były na temat warzenia, i każdy sposób jest dobry, ale ja w razie jak by się przydarzyło to podałam jak mam w przepisie bo nie każdy napewno wie. Ja też z dużo porad już skorzystałam. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.