Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Krem "russel" - Podstawowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.04.2007 - 13:51

50 dag masła 4-5 jaj niepełna szklanka cukru 4-5 łyżek spirytusu 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej cukier waniliowy Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40*C zdjąć z z pary i dalej ubijać aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości. Utrzeć masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać spirytus, wymieszać. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy rządany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy itp. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości. W razie czego jakby krem się zwarzył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zwarzonego kremu, ucierając, aż będzie gładki.
Pozdrawiam

r e k l a m a

#2 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 02.04.2007 - 18:33

Taki krem robię Halinko do tortów ale nie wiedziałam ,że tak się nazywa.Jak mi się warzył to w osobnym naczyniu miksowałam dodatkową porcję masła i dodawałam krem.W przyszłości wypróbuję twój sposób Halinko.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.04.2007 - 19:57

Jolcia porady już były na temat warzenia, i każdy sposób jest dobry, ale ja w razie jak by się przydarzyło to podałam jak mam w przepisie bo nie każdy napewno wie. Ja też z dużo porad już skorzystałam. Pozdrawiam
Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:02) na Śląsku sypie i sypie
@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:03) odśnieżać trzeba, ale bałwanka ulepić się nie da.... ;)
@  Antolka : (01 luty 2015 - 09:00) spokojnie zaraz i chlapa przyjdzie :P
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) ;)
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) na razie mrozik trzyma
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) i od czasu do czasu śniegu przybywa
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) i jakość się trzyma ;)
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) ale pewnie chlapa będzie
@  Telimenaa : (05 luty 2015 - 23:52) u nas mrozi także :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:36) Tłusty Czwartek już tuż tuż :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:37) trzeba planować co tu smażyć ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:43) U mnie dzisiaj oszukane pączki ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) czyli pączki z dziurką - angielskie
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) pycha :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Witam :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) smacznego Tłustego Czwartku dla Wszystkich! :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Ile pączków już zjedzonych macie dzisiaj an swoim koncie? ;)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) Ja się bardzo pilnuję i zjadłam jak na razie 1 pączusia :mrgreen:
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) ale powiem, że kuszą mnie jak nie wiem swoim wyglądem, kształtem i zapachem :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)