Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Krem "russel" - Podstawowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.04.2007 - 13:51

50 dag masła 4-5 jaj niepełna szklanka cukru 4-5 łyżek spirytusu 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej cukier waniliowy Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40*C zdjąć z z pary i dalej ubijać aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości. Utrzeć masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać spirytus, wymieszać. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy rządany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy itp. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości. W razie czego jakby krem się zwarzył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zwarzonego kremu, ucierając, aż będzie gładki.
Pozdrawiam

r e k l a m a

#2 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 02.04.2007 - 18:33

Taki krem robię Halinko do tortów ale nie wiedziałam ,że tak się nazywa.Jak mi się warzył to w osobnym naczyniu miksowałam dodatkową porcję masła i dodawałam krem.W przyszłości wypróbuję twój sposób Halinko.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.04.2007 - 19:57

Jolcia porady już były na temat warzenia, i każdy sposób jest dobry, ale ja w razie jak by się przydarzyło to podałam jak mam w przepisie bo nie każdy napewno wie. Ja też z dużo porad już skorzystałam. Pozdrawiam
Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com