Kiszenie Kapusty

1 post in this topic

Posted · Report post

Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była

rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,

bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i

pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.

Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny

:-}}}, a w domu pięknie pachnie.

Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),

w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30

dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za

radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w

całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile

powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z

dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.

Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:

Może komuś się przyda :grin:

żródło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.