Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kiszenie Kapusty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 adminweb

adminweb

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Szczecin
  • Zainteresowania:Akwarystyka,Tajemnice kuchnii :)

Napisano 05.04.2007 - 08:26

Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była
rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,
bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i
pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.
Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny
:-}}}, a w domu pięknie pachnie.
Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),
w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30
dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za
radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w
całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile
powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z
dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.
Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:

Może komuś się przyda :grin:

żródło
"Człowiek przestraszony działa odruchowo,ostrożny kieruje się logiką"
Artplay.pl-servis kulinarnych przysmaków





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)