Skocz do zawartości

Kiszenie Kapusty


adminweb

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była

rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,

bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i

pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.

Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny

:-}}}, a w domu pięknie pachnie.

Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),

w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30

dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za

radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w

całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile

powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z

dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.

Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:

Może komuś się przyda :grin:

żródło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.