adminweb

Kiszenie Kapusty

1 post w tym temacie

Niedawno kisiłem moją pierwszą kapustę w 5-litrowym garnku. Była

rewelacyjna, ale szybko się skończyła :-}. Za drugim razem było ciut gorzej,

bo nie kupiłem białej kapusty, tylko zieloną. Jest ona dużo twardsza i

pewnie dłużej musi się kisić, a u mnie to nie przejdzie.

Potem, u rodziny z piwnicy wygrzebałem 25-litrowy gar. Teraz jest pełny

:-}}}, a w domu pięknie pachnie.

Zrobiłem tak: posztkowałem 7 głowek białej kapusty (nożem, circa 1,5 godz.),

w sumie ok. 18kg. Wrzucałem warstwami do gara przesypując solą (w sumie 30

dkg), nieco kminkiem i jałowcem. Ubijałem. Gdzieniegdzie poupychałem, za

radą Bożenki, kilka jabłek. W sam środek wrzuciłem dwie główki kapusty w

całości. Stoi i pracuje to wszystko już tydzień. Nie wiem dokładnie ile

powinno stać, aby kapusty się ukisiły, ale niedawno jadłem gołąbki z

dwumiesięcznej kiszonej kapusty i były boskie.

Piękny opis tradycyjnego kiszenia kapusty z całymi głowami jest tutaj:

Może komuś się przyda :grin:

żródło

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.