Skocz do zawartości

Jakie Gary?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#16 EWA1992

EWA1992

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia,muzyka,ogród i moje zwierzaki...

Napisano 17.05.2007 - 12:41

Te co Dorunia wyszperała gary na Allegro są jeszcze cenowo do zniesienia.... :mrgreen: Ale dać tyle pieniędzy na gary,bym musiała dobrze rozważyć za i przeciw.

#17 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 4238 postów

Napisano 17.05.2007 - 12:54

coś takiego znalazłam z Ikei.

#18 Miuriel

Miuriel

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 231 postów

Napisano 17.05.2007 - 18:37

Jeśli chodzi o ceny to rzeczywiście zależy od zasobności portfela. Powiem szczerze, że 400 zł za komplet składający się z 5 szt. to też jest dla mnie spory wydatek, ale liczę że takimi ciut lepszymi pocieszę się trochę dłużej.
Komplet który Dorunia proponuje rzeczywiście wydaje się ciekawy. Z tym, że ja nie potrzebuję garnka na parę ( bo mam), misek ani patelni.
Wolę zapłacić taką samą cenę za 4 czy 5 sztuk, ale troszeczkę lepszych i takich, których rzeczywiście będę używała.
Do Ikei mam baaardzo daleko. Najbliżej chyba do Berlina.

Mam pytanie do ase1. Czy w tych garach Elo Rubin uszka się naprawdę nie nagrzewają i czy próbowałaś w nich coś podgrzewać w piekarniku, jak się sprawdzają?
W sumie od tych tefalowskich się dużo nie różnią a cena niższa.
Dołączona grafika

#19 ase1

ase1

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 18.05.2007 - 15:02

Wyświetl postUżytkownik Miuriel dnia 17.05.2007, 18:37 napisał

Mam pytanie do ase1. Czy w tych garach Elo Rubin uszka się naprawdę nie nagrzewają i czy próbowałaś w nich coś podgrzewać w piekarniku, jak się sprawdzają?
W sumie od tych tefalowskich się dużo nie różnią a cena niższa.
Powiem tak, uszka nie są całkowicie zimne ale leciuteńko ciepławe . Ale tak mają wszystkie garnki z uszami metalowymi, nigdy nie są zimne.
W piekarniku również już używaliśmy, i nie było żadnych problemów. No ale do piekarnika to mamy raczej inne naczynia :mrgreen:

Pozdrawiam

#20 Miuriel

Miuriel

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 231 postów

Napisano 08.06.2007 - 22:07

Kupiłam gary!!!

Wszystkim bardzo dziękuje. Pomogliście mi się zorientować w cenach i jakości.
Dzisiaj przechodząc koło sklepu, zupełnie przypadkiem, bo zrobiliśmy sobie skróty, zobaczyłam na wystawie fajne gary. Weszliśmy i okazały się całkiem do rzeczy.
Za cztery sztuki garnków Florina zapłaciłam 188 zł. Mają szklane pokrywki, metalowe uchwyty, termometr w pokrywce, można ich używać w piekarniku.
Wyglądają solidnie, zobaczymy.
Dołączona grafika

#21 nomik

nomik

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 20.08.2008 - 20:18

Jeżeli moge sie jeszcze dołaczyc do dyskusji to polecam garnki ze stali chromowo-niklowej (np.philipiak)
te garnki zuzywaja tylko 1/3 dwki energi dzieki temu ze gotujemy w nich kiedy sa ustawione w wieżyczke.Bez soli i tłuszczu.

#22 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 4238 postów

Napisano 20.08.2008 - 22:18

Miuriel-a jak sprawują się Twoje garnki po roku użytkowania? :?:

#23 As76

As76

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 368 postów

Napisano 21.08.2008 - 14:41

Wyświetl postUżytkownik nomik dnia 20.08.2008, 20:18 napisał

Jeżeli moge sie jeszcze dołaczyc do dyskusji to polecam garnki ze stali chromowo-niklowej (np.philipiak)
te garnki zuzywaja tylko 1/3 dwki energi dzieki temu ze gotujemy w nich kiedy sa ustawione w wieżyczke.Bez soli i tłuszczu.
Wiesz no wszystko fajnie ,tylko ,że garnki philipiak to koszt za komplet prawie taki jak Zepter.

Ja mogę z czystym sumieniem polecić Zeptera,ale niestety cena jest porażająca :?:.
Oczywiście uważam te garnki za cud techniki,ale zanim je kupiłam to zastanawiałam się ponad rok. :razz:
Teraz bym je kupiła już bez zastanawiania.

#24 nomik

nomik

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 22.08.2008 - 20:46

Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze nie sa tanie,ale patrzac z perspektywy czas i rachunkow za prad jednak wszystko sie wyrównuje.Natomiast kiedy je kupowałam brałam pod uwage i Zeptera ale moi znajomi nie bardzo byli z nich zadowoleni.

#25 Miuriel

Miuriel

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 231 postów

Napisano 23.08.2008 - 11:22

Z braku czasu ( remont) zajrzałam na forum dopiero dziś. Otóż na dzisiejszy dzień mogę powiedzieć, że garnki sprawują się całkiem nie źle. Widać już ślady użytkowania, trochę mi się nie podobają te śrubki które trzymają uchwyt w pokrywce, poza tym ok. Oczywiście termometr w pokrywce moim zdaniem jest zbędny, zerknęłam na niego raptem kilka razy. Myślałam też, że będę korzystała z garnków w piekarniku, do tej pory jeszcze nie korzystałam.
W ogólnym rozrachunku cena w sam raz do jakości. Moim zdaniem.
Dołączona grafika

#26 As76

As76

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 368 postów

Napisano 03.12.2008 - 16:49

Tak .Mam takie garnki.
Posiadam w sumie podstawowy zestaw Zeptera.
Jestem mega zadowolona.Gotowanie w Zepterze to prawie bajka.
Praktycznie można gotować zupełnie bez soli,wody,tłuszczu i prawie bez gazu tzn:naczynie się rozgrzewa np do smażenia i wrzuca mięso na gorący spód naczynia.Obsmaża na rumiano.Po ok.2-3 minutach mięso odstanie od dna naczynia samo i wtedy można je śmiało przekręcić.Przekłada się na drugą stronę i znów rumieni.Przykrywa się pokrywką i wyłącza źródło ciepła.
Potrawa sama dochodzi już bez gazu ani prądu.
Jeśli gotujemy metodą tradycyjną to nic nie wydostaje się na zewnątrz tzn; nie ma pary poza naczyniem.W związku z tym nie ma zaparowanych szyb.
Można gotować w formie piramidy na jednym źródle ciepła nawet w 3-4 garnkach na raz.np:
mięso duszone w pierwszym naczyniu,ziemniaki z wody w drugim a warzywa na parze w trzecim.
Gotuję w Zepterze od niedawna ,kosztował naprawdę dużo kasy,ale już widzę jak szybko zwracają się koszty.
Dla mnie nie ma lepszych garnków jak na razie - niż Zepter.
Stwierdzam,że Zepter ma same zalety.Miło,szybko ,tanio,smacznie i przyjemnie.

#27 rybshi

rybshi

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 29.10.2009 - 14:52

Odgrzewam co prawda stary temat no ale lepsze to niż zakładanie nowego. Mam pytanie, bo koleżanka ostatnio wspominała coś o garnkach rzymskich i przyznam się, że pierwszy raz z spotkała się z takim określeniem. Czy ktoś z was ma może coś takiego i by mnie oświecił co to jest i co można z tym zrobić, w sensie jakieś potrawy albo coś...

#28 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 4238 postów

Napisano 29.10.2009 - 16:25

Ja nie mam ale to jest coś TAKIEGO .

#29 Panna_Nina

Panna_Nina

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 31.10.2009 - 14:17

Dostałam taki garnek (dokładnie taki jak w linku powyżej) na urodziny. Fajny wynalazek. Robię w tym wszelkiego rodzaju zapiekanki. Ostatnio upiekłam mousakę i wyszła przepyszna.

#30 rybshi

rybshi

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 01.11.2009 - 22:17

@besga dzięki za link :-D czuję się o wiele mądrzejsza

mousakę!? ok nie wnikam to chyba wyższy stopień wtajemniczenia.

Panna_Nina czyli teoretycznie nie jest to takie skomplikowane urządzenie :grin: Co prawda skoro dostałaś garnek w prezencie to pewnie nie wiesz, ale gdzie takie cudo można jeszcze kupić? Pewnie jest kilku producentów tego ufo to może ty mi poleć ten swój??