Gość anuś

Góra Lodowa

3 posty w tym temacie

Składniki : 50 dag biszkoptów 5 jaj 1 masło 2 galaretki ( 2 kolory) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1-2 łyżki kakao Sposób wykonania: Cukier + żółtka + budyń zmiksować do białości i powoli wlewać mleko aż powstanie gęsta masa. Następnie wystudzić do zimnego. Masło ucieramy do białości i do tego masła dodajemy wystudzoną masę, aż połączy się w jednolitą masę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Galaretki rozpuszczamy przed rozpoczęciem ciasta i wustydzić. W jednej galaretce moczymy biszkopty i układamy w tortownicy : dno i brzegi. Następnie kładziemy białą masę. Ponownie układamy namoczone biszkopty. Na to ciemną masę. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Na całkiem stężoną galaretkę wykładamy ubitą pianę z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru :grin: Pyszny deser !! Życzę smacznego :mrgreen: Mmmniam mniam :roll:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1.to wygląda na Lodowiec./gdyby nie ta surowa piana na wierzchu/. 2.to mleko to raczej trzeba zagotowac,prawda?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:grin:  Tak wynika z przepisu " wlewać mleko i wystudzić do zimnego" to chyba ma być ciepłe :roll:  ale przepis bardzo ciekawy :mrgreen:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.