anulka2a

Przepis Na Orzeszki F Oremki Zmasa

9 postów w tym temacie

witam poszukuje przepisu na orzeszki z foremki z przekładane masa

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Anulka proszę przepis, czy o taki Tobie chodziło?, myślę że tak. Orzechy Ciasto 20 dag mąki 14 dag masła 10 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Masa 10 dag masła 12 dag zmielonych orzechów włoskich żółtko 12 dag cukru pudru 2 łyżki spirytusu łyżka kakao Mąkę posiekać z masłem, dodać zmielone orzechy, cukier puder i wyrobić ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wycinać małe krążki i wylepiać nimi foremki które mają kształt łupiny orzecha. Piec krótko w nagrzanym piekarniku o temp. 200* C. Składniki masy utrzeć i zlepiać nią po dwa upieczone ciastka. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao. Ja je piekłam i to bardzo dawno temu, są bardzo smaczne, nie mam takich foremek i piekłam je w kształcie okrągłych ciasteczek, ale to nie ten efekt. Chciałam dodać przepis i fotkę, ale w dalszym ciągu nie ma tych foremek w sprzedaży. Anulka teraz ja proszę o poradę, gdzie można kupić takie foremki?, na Allegro też ich nie było, zobaczę może teraz są. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Anulko,w jakiej foremce chcesz piec orzeszki?ja wczoraj właśnie piekłam w takiej foremce na gazie,mam dobry przepis,napisz o jakie orzeszki chodzi,czy masz takie wyklejane jak przepis podała Ina,czy na gazie,to podam przepis bo są świetne...takie chrupiące http://www.allegro.pl/search.php?string=foremka (ja mam taką foremkę ale same orzeszki)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tak chce piec wlasnie w takiej foremce tylko brak mi przepisu tak na gazie i bardzo prosze o ten przepis z gory dziekuje pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Droga ino foremke kupilam u nas na ryneczku ale widzialam sa na alegro

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Anulko oto przepis z którego ja korzystam już od dawna,dopóki nie miała tego przepisu,foremka leżała niewykorzystana Ciasto: 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 4 szklanki mąki szczypta soli Z tych składników zagnieść ciasto,robi kulki,wrzucać do foremki i piec na złoty kolor z obu stron,co do wielkości kulki ciasta i czasu pieczenia to zależy zarówno od wielkości foremki i ognia na jakim się piecze,wrzucę też masę,bo jak dla mnie z nią orzeszki są pyszne Masa: 1i1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka (zwykłego) 1 margaryna 3 łyżki kakao 5 dag.orzechów włoskich mielonych 2 szklanki mleka w proszku aromat migdałowy(wg gustu) Mleko,margarynę,cukier,kakao gotować 10 min.wystudzić ,do letniego dodać zmielone orzechy włoskie i mleko w proszku,przesiane i ew.aromat Ja po napełnieniu kremem obtaczam je w cukrze pudrze wymieszanym z kakao,są naprawdę dobre polecam :P :grin: :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Anulka dziękuję, po napisaniu przepisu znalazłam na Allegro foremki do pieczenia w piekarniku i patelnie do pieczenia na gazie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam taki przepis /do pojedyńczych foremek/:

ciasto:

pół kostki matgaryny, pół kostki smalcu, 60 dkg mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kwaśnej margaryny, 2 żółtka, pół łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki octu. Wygnieść ciasto, wylepić foremki, piec na złoty kolor w piekarniku.

masa:

3 jajka, niecała szklanka cukru, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 30dkg zmielonych orzechów, 2 paczki zwykłych herbatników.

Jajka z cukrem ubijamy na perze. Dodajemy do masła i margaryny, ucieramy dalej. Dodajemy orzechy sparzone wcześniej wrzącym mlekiem, na końcu dodajemy zmielone herbatniki.

Masą napełniamy połówki orzeszków, składamy razem.

Ponieważ przepis jest z lat 80', chciałbym dodać, że kostka tłuszczu wtedy miała 25dkg, dzisiaj to bardzo różnie bywa. O herbatniki też proponowałbym osobom młodszym zapytać się dziadków. Zużycie masy zależy od tego, jak "wygnieciemy" ciasto w foremkach, jeśli "grubo" - masy wyjdzie mniej. Cieńsze wygniatanie - może masy zabraknąć. Warto spróbować i wypracować własne proporcje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.