Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Zrobić Z Białek?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 hanula

hanula

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 28.01.2008 - 13:38

Mam zamiar na Tłusty Czwartek zrobić faworki i sa tam potrzebne tylko żółtka.Co byście proponowali z pozostałych białek??Zeby sie nie zmarnowały???

#2 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 28.01.2008 - 14:05

bezy

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 28.01.2008 - 18:08

Biszkopt na białkach, można upiec również białkowca.
Pozdrawiam

#4 fredzia

fredzia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 28.01.2008 - 18:27

Proponuje piegusa. :-D

#5 hanula

hanula

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 28.01.2008 - 20:34

Czy mogłybyście podać prtzepisy na białkowca i na piegusa bo nie mogę ich tu znaleźć. A coś na pewno chciałabym upiec. Dziekuję

#6 marzycielka

marzycielka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Siedlce

Napisano 28.01.2008 - 20:41

można zrobić babkę z białek,przepis jest na forum

#7 Klamerka

Klamerka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 317 postów
  • Lokalizacja:północ

Napisano 28.01.2008 - 20:49

Może coś z tego Ci się spodoba?
Czekoladowe makaroniki z bloga Nougatine

Piankowe ptasie mleczko z przepisu Arabeski Waniliowej

Cynamonowe kule
albo Mini-Pavlova lub Ptasie mleczko
albo Ciastka Amaretti autorstwa jednej z blogowych mistrzyni wypieków- Dorotus76

Puch Anielski albo Ptasie mleczko w wykonaniu Agnieshii

Sernik kokosowo-orzechowy
lub Biała Pavlova Alexandry

Friands, czyli migdałowe babeczki Karolci

Nie miałam czasu na szukanie przepisów na wszystkich znanych mi stronach i blogach kulinarnych, bo tych jest za dużo :-D, więc na szybko podałam Ci tylko kilka przepisów. Radzę jednak poszperać po innych stronach, blogach. Na pewno znajdziesz tam mnóstwo fajnych przepisów!
W styczniowej "Kuchni" jest przepis na Bezowy tort z likierem. A w "Kuchni" z października 2000 roku znalazłam artykuł poświęcony bezom i kilka przepisów z białkami, np. Bezy orzechowe z kremem czekoladowym czy Tort bezowo-kawowy.
Jakbyś nie miała tych wydań "Kuchni" w domu, chętnie Ci podeślę przepisy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 hanula

hanula

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 62 postów

Napisano 28.01.2008 - 22:46

Wielkie dzięki za pomysły!!!Teraz to białka na pewno sie u mnie nie zmarnuja. Pozdrawiam

#9 Klamerka

Klamerka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 317 postów
  • Lokalizacja:północ

Napisano 28.01.2008 - 23:10

Cieszę się, że coś Cię zainteresowało :P
Znalazłam jeszcze jeden przepis, tym razem ze swoich "zbiorów" :-D
Przepis pochodzi z Akademii Dobrej Kuchni 2 (Przyjaciółka 2007). Autorką jest Danuta Jabłońska.

Owoce w kokosowej pierzynce

składniki:
- 2 szklanki mieszanych owoców sezonowych (np. malin, jagód, wiśni, brzoskwiń)
- 5 białek
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych

Owoce oczyścić, opłukać, osuszyć.
Białka ubić na sztywno z 4-5 łyżkami cukru pudru. Dodać pozostały cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać i lekko ubić. Połączyć z wiórkami kokosowymi.
Tortownicę i płaską blachę wyłożyć pergaminem.
Do tortownicy przełożyć 1/3 masy, rozprowadzić ją po dnie i bokach formy.
Resztę masy rozsmarować w blasze.
Tortownicę i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C, bezy suszyć około 30 minut.
ostudzoną bezę wyjąć z tortownicy, wyłożyć na nią owoce (powinny tworzyć stożek).
Stożek z owoców przykryć pokruszona bezą z blachy. Deser od razu podawać.

Rada Autorki: do ciasta bezowego można dodać łyżkę mąki. Wtedy pieczona masa szybciej się wysuszy.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 29.01.2008 - 02:23

Białkowiec 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy lub olejek Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut. Przepis podałam sprawdzony.
Pozdrawiam

#11 fredzia

fredzia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 29.01.2008 - 10:27

Piegus. szkl bialek szkl maki 1/2szkl maku 1/2szkl cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Bialka ubic dodac cukier,mak{suchy}i make.Make delikatnie wymieszac lyzka.Oczywisci proszek tez.piekarnik 180 stop.

#12 Klamerka

Klamerka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 317 postów
  • Lokalizacja:północ

Napisano 01.02.2008 - 20:49

Hanula już pewnie wykorzystała "swoje" białka. Mam nadzieję, że pochwali się, co z nimi zrobiła i czy wyszło równie zachwycająco jak jej faworki ;)
Przeglądałam ostatnio trochę moich zbiorów przepisów i pomyślałam sobie jednak, że może kiedyś ktoś inny skorzysta z tych podpowiedzi dlatego pozwolę sobie dołączyć jeszcze inne możliwości wykorzystania białek.

Semifreddo Cappuccino z bloga forowego specjalisty od kucharzenia- Grumko ;)

"Grumkom" :grin: spodobał się przepis na semifreddo z dodatku do "GW"- Nowa Kuchnia Polska, część :"Spotkanie bardzo zimne",
Tam też zamieszczono jeszcze inny wariant Semifreddo, w którym są użyte białka:

Semifreddo z nutelli
  • 30 dag kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutella) w temp. pokojowej,
  • 3 białka ubite na sztywno z odrobiną soli,
  • 13 dag cukru,
  • 1 łyżka rumu,
  • 6 dag pistacji,
  • gorzkie kakao naturalne do posypania

Do rondla wlej 1/3 szklanki wody, wsyp 2/3 cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj jeszcze 3-4 minuty, mieszając.
Gorący syrop wlewaj cienkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania.
Gdy masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca, przerwij ubijanie, wymieszaj z kremem orzechowo-czekoladowym oraz rumem.
Małe kokilki lub foremki na sufleciki napełnij masą, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika.
Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i poczekaj, aż zastygnie. Semifreddo wyjmij z zamrażalnika. Oprósz kakao, udekoruj połamanymi kawałkami karmelu.

("Nowa Kuchnia Polska", nr 18 "Spotkanie bardzo zimne"; str 207)

Kolejny przepis pochodzi z tej samej serii "GW", tym razem z numeru "Spotkanie w Warszawie".

Biała beza z wiśniami
  • białka z 10 jajek,
  • 60 dag cukru kryształu,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1/2 małej torebki cukru waniliowego,
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej,
  • sok z jednej cytryny
Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj na nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne "dzioby". Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin.
Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.
PS: podawaj natychmiast po przygotowaniu - tylko wtedy jest chrupiąca.

("Nowa Kuchnia Polska", nr 16 "Spotkanie w Warszawie; str. 189)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 wiola344

wiola344

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 639 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świebodzice
  • Zainteresowania:szaradziarstwo,wszystko co zwiazane ze zdrowiem,kuchnia(gotowanie pieczenie) i tp.,

Napisano 25.02.2008 - 20:44

:-) Robiłam białkowca ale musze przyznac że mi nie wyszedł ,wyrósł bardzo niski ,robiłam wszystko jak napisałaś Ineczko  ale cos znim jest nie tak,po mojemu chyba tu jest zaduzo oleju i tak on wyglądał  jak by był zacieżki  i niemógł urosnąć ,ale może się mylę.pozdrawiam
Dołączona grafika






Dołączona grafika

#14 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.02.2008 - 21:41

Wiolu to jest przykre, przepis podałam sprawdzony i nic mi nie pozostało jak tylko go upiec. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam

#15 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.02.2008 - 17:01

Wiolu nie wiem dlaczego Tobie ciasto się nie udało. Dzisiaj upiekłam białkowca w tortownicy o średnicy 26 cm. i tak wygląda. Z żółtek upiekę babę drożdżową zaparzaną. Źle mi syn zrobił to zdjęcie gdzie jest w całości, ujął z góry, zamiast zrobić brzeg.

Załączone miniatury

  • DSCN1241.JPG
  • DSCN1240.JPG

Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)
@  KulinarnyDuet : (20 wrzesień 2014 - 10:16) Dzień dobry :)