ina12 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Wiolu nie wiem dlaczego Tobie ciasto się nie udało. Dzisiaj upiekłam białkowca w tortownicy o średnicy 26 cm. i tak wygląda. Z żółtek upiekę babę drożdżową zaparzaną. Źle mi syn zrobił to zdjęcie gdzie jest w całości, ujął z góry, zamiast zrobić brzeg. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Halinko... piękne ciasto. Przepis jest na naszym forum?! Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Witaj ineczko widze że twój białkowiec jest rewelacyjny i pięknie wyrósł no i nie wiem dlaczego moj tak nie wyrósł normalnie jak zakalec był połowe z tego co twój ,ale ja jestem uparciuch i powiedziałam sobie że i tak zrobie ponownie bo nie lubie jak mi coś nie wychodzi :-) :cry: Cytuj
figiel Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Potwierdzam powyższe opinie :-) .Już sobie spisałam przepis . Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Kasiulek przepis jest tylko tutaj, jutro moj syn go przeniesie. Wiolu ja nie pamiętam kiedy ja go ostatnio piekłam. Olej dodałam kujawski z pierwszego tłoczenia, jak mam w przepisie żeby dodać oliwę albo olej słonecznikowy, to ja do pieczenia zawsze dodaję olej kujawski zamiast oliwy. Piekarnik mam elektryczny, nie trzymałam się ściśle przepisu, jak już miałam ubite białka z cukrem to dolałam od razu trochę mleka, oleju dosypałam trzy pełne łyżki mąki i miksowałam i.t.d. robiłam, poprostu nie bawiłam się żeby stopniowo po każdych dodatkach miksować, pomyślałam że i tak wszystko się dobrze zmiksuje. Miksowałam do tego momentu aż pokazały się pęcherzyki. Dzięki Tobie jutro będzie upieczona baba drożdżowa parzona, bo żółtka zostały. Musiałam upiec bo by to ciasto nie dawało mi spokoju. Przypominam że mąkę do pieczenia zawsze przesiewam. Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Dziekuje ineczko za porady ,mąkę w prawdzie nie zawsze przesiewam może to i to jest ten szkopuł, a na tą babę jak by było bliżej to bym się wybrała Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Wiolu chętnie bym się z Tobą zobaczyła i bliżej poznała. Dodam że lubię używać tylko mąkę tortową i jak w przepisie jest krupczatka, to krupczatkę. Przesiewając makę ona się napowietrza i to jest ten plus, trzeba również przesiać bo mogą się znajdować nieczystości. Robiąc naleśniki też przesiewam, obojętnie co się piecze mąka musi być przesiana. Cytuj
Gość ferrarcia Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Piegus. szkl bialek szkl maki 1/2szkl maku 1/2szkl cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Bialka ubic dodac cukier,mak{suchy}i make.Make delikatnie wymieszac lyzka.Oczywisci proszek tez.piekarnik 180 stop. to ciasto to wielka lipa i tylko zmarnowane produkty :grin:(( Cytuj
winiusia Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Proponuje makaroniki ( podałwałam nawet przepis na makaroniki ze słonecznikiem) lub Amaretti, pyszne włoskie ciasteczka. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Ja z białek, które mi zostały (bo żółtka dodałam do róż karnawałowych) zrobiłam które zaproponowała nam Winiusia, te ciasteczka wyszły super i dodatkowo jest przy nich bardzo mało pracy, polecam 🙂 Ps. ja właśnie w tym temacie znalazłam ten przepis, bo szukałam co jeszcze można zrobić z białek 🙂 Cytuj
koczelada Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2012 O, to temat dla mnie, bo mi białka zalegają w lodówce ;) Czy wiecie może jak długo można przechowywać białka? Bo w sumie to nie wiem czy jeszcze się do czegoś nadają... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.