Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kluski Przecieraki Czyli Szare Kluski Ziemniaczane Na Wzór Kładzionych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Olga Smile

Olga Smile

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 27.05.2008 - 08:39

Nie zapominajmy o przecierakach :P Bardzo je lubię, zwłaszcza polane cebulką podsmażoną na maśle :P Mało to wyrafinowane danie ale smaczne. Czasami robię duży garnek przecieraków i serwuję podczas imprezy tematycznej w klimacie "Swojska Kuchnia" Cieszą się zawsze dużą popularnością :D co dziwne nie jest zważywszy na ich smak. Zależnie od ilości potrzebnych klusek potrzebujemy proporcjonalnie dużo: * kartofli * jajek * mąki * soli * cebulki smażonej na maśle * sos sojowy - na serio, część moich znajomych uwielbia te kluseczki z sosem sojowym * śmietana - to alternatywa dla sosu sojowego Przepis jest banalnie prosty, kartofle obieramy i trzemy na tarce. Ja zazwyczaj używam robota i robię jedno wielkie bziu ... czyli mielimy je na papkę. Dokładam jajko jedno lub dwa i mąkę do uzyskania konsystencji ciasta takiej, aby można je było kłaść łyżką na gorącą wodę. Ciasto nie może być zbyt gęste, bo kluskami będzie można zabić, ani zbyt rzadkie, bo ciasto się nie zatnie. Trzeba uzyskać bardziej zwarte ciasto nią na placki ziemniaczane. Wyławiam łyżką cedzakową, wkładam do wielkiej kamionkowej miski i polewam solidna ilości masła z cebulką. Stawiam na stole w towarzystwie gęstej śmietany, skwarek, sosu sojowego i ogórków kiszonych.

#2 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 27.05.2008 - 16:11

Zrobiłam na obiad kluski wyszły super a to dowód na to. Pozdrawiam.

Załączone miniatury

  • Zdj_cie003.jpg


#3 Olga Smile

Olga Smile

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 27.05.2008 - 20:44

Iwona - o matko ale miałaś dobrze! Też bym zjadła takie kluseczki, tylko zapewne znacznie większą porcję, bo strasznie je lubię i w tym wypadku ciężko z umiarem hahahaha
Często robisz takie kluseczki?





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  AnnaK : (23 marzec 2014 - 22:08) W piątek i w sobotę było wiosennie +20st i pełne słońce. Dziś pochmurno, deszczowo i niezbyt ciepło.
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) U nas tak samo
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) a dzisiaj też pada
@  widlowy : (27 marzec 2014 - 13:15) witam
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) Witajcie :)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) u nas teraz ładnie jest
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.