Skocz do zawartości

Olga Smile

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    11
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Olga Smile

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Nie powiem

Ostatnie wizyty

15972 wyświetleń profilu
  1. Hmmm .... już dzisiaj odpisywałam na tego maila, ale jakoś nie widzę postu, więc opowiem jeszcze raz. .... ---- edytowane ---- Ok - dzisiaj już widzę :-( bo wczoraj miałam jakiś problem z forum, bo nie widziałam odpowiedzi w tematach, jedynie w trakcie bezpośredniego odpowiadania, więc żeby nie kończyć tak rozmowy odpowiem ania19 na prv. Spokojnie możesz połączyć sery z mięsem będziesz miała wtedy idealny talerz antipasti. Napiszę, co ja bym położyła na takim talerzu - im większy tym lepszy - pokażę go w poniedziałek na mojej stronie, więc zapraszam. W talerzu antypasti rewelacy
  2. Witaj Aniu, Jak mogę coś podpowiedzieć. Wybrałaś strasznie skomplikowane i obciążające Ciebie menu w trakcie imprezy. Jeżeli chcesz stworzyć atmosferę sylwestrową, to nie podawaj dań, które jada się na co dzień lub jadło się kilka dni temu z okazji świąt. Doświadczenie podpowiada mi, że podczas imprezy sylwestrowej rezygnuję z dań czysto rodzimych, jak smażone ryby, bigos, barszcz biały czy czerwony. Jak Sylwester, to Sylwester musi być inaczej, odświętnie i ciekawie. Do tego koniecznie zasada "Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" obowiązuje bezwzględnie, w końcu to Twoja impreza, wię
  3. Witajcie, Nie radzą podawać zupy, flaków czy płynnych dań, bo około północy znaczna ich część może wylądować na parkiecie :-( Dużo ludzi w jednym miejscu, to spore zamieszanie, czasami szturchnięcia, potknięcia, rozbawienie, więc ryzyko poparzenia i ubrudzenia domu czy siebie nawzajem jest bardzo duże. W takim wypadku proponowałabym ciepłe fingerfoody, czyli wszystko to, co można wziąć do ręki. Przy dużych imprezach dla ludzi młodych, świetnie sprawdzają się zapiekanki czyli zapiekane bułki z dodatkami (mogą być również tortille). Można popuścić wodze fantazji, do tego przygotować zapiekanki
  4. Witaj :D Sajgonki są fantastyczne, bo bardzo świeże ale warunkiem jest bardzo, bardzo młoda kapustka kiszona. Inaczej nic z tego młodego smaku wiosny nie będzie :razz: Pozdrawiam serdecznie
  5. Iwona - o matko ale miałaś dobrze! Też bym zjadła takie kluseczki, tylko zapewne znacznie większą porcję, bo strasznie je lubię i w tym wypadku ciężko z umiarem hahahaha Często robisz takie kluseczki?
  6. Nie zapominajmy o przecierakach :P Bardzo je lubię, zwłaszcza polane cebulką podsmażoną na maśle :P Mało to wyrafinowane danie ale smaczne. Czasami robię duży garnek przecieraków i serwuję podczas imprezy tematycznej w klimacie "Swojska Kuchnia" Cieszą się zawsze dużą popularnością :D co dziwne nie jest zważywszy na ich smak. Zależnie od ilości potrzebnych klusek potrzebujemy proporcjonalnie dużo: * kartofli * jajek * mąki * soli * cebulki smażonej na maśle * sos sojowy - na serio, część moich znajomych uwielbia te kluseczki z sosem sojowym * śmietana - to alternatywa dla sosu sojowego Prze
  7. A ja z całego serca polecam sos do spaghetti otrzymany z pieczonych warzyw i suszonych pomidorów - jest bajeczny!!! Używam go jako pastę do kanapek, nadzienie do warzyw i właśnie jako sos do spaghetti. Moja mam zawsze zamawia sobie u mnie duży słoik tej pasty, bo to właściwie pasta o wszelakim zastosowaniu A gdy warzywa zmiksujemy, czyli fantastyczna pasta Zawsze mam jej zapas w lodówce, bo świetnie się przechowuje a jest gęsta tak, że można ją kroić w plasterki :P
  8. Chciałam dodać, że ciasto należy przygotowywać z bardzo ale to bardzo zimne wody. Jest to bardzo ważne!!! Czasami nie dodaje się mąki kukurydzianej, właściwie ja nigdy jej nie dodaję. A ciasto przygotowuję do obtaczania warzyw z 1 jajka, 1/2 szklanki lodowatej wody i niepełnej szklanki mąki. Dodaję jeszcze soli lub pieprzu. Jeżeli obtaczam owoce morza to ciasto przygotowuję z 2 żółtek, 3/4 szklanki lodowatej wody i 1 szklanki mąki. W sklepach z azjatycką żywnością można dostać gotową mieszankę do tempury, który rozrabia się tylko z lodowatą wodą.
  9. Ja również mimo, że jestem nowa witam jak najbardziej :P
  10. Bardzo Wam dziękuję za tak miłe przyjęcie!!! ajaj - przepisy zamieszczam minimum trzy razy w tygodniu w poniedziałek, środę i piątek. Czasami częściej jak już muszę i nie mogę się sama doczekać :P Zawsze mogę pomóc w skomponowaniu menu imprezowego, bo na tym jedzeniu najlepiej się znam :P Jeżeli będziecie mieli taką potrzebę to zapraszam, zawsze da się coś wybrać, co pasuje dla danych gości, otoczenia lub okazji. Razem pomyślimy, podumamy i coś ustalimy :D
  11. Bardzo dziękuję za tak miłe powitanie, jest mi bardzo miło :P
  12. Witajcie :P , Jestem zdecydowanie nową osobą na forum, ale z gotowaniem znam się nie od dziś :P Mam nadzieję miło spędzić tutaj czas, dzielić się przepisami, pomysłami i kulinarnymi radami. Moja specjalizacja to dania na imprezy ze szczególnym uwzględnieniem przepisów, które można wykonać wcześniej, przed przyjściem gości. Pozdrawiam Olga Smile
  13. Też lubię wykorzystywać mięso z rosołu. Gdy nie mam czasu bawić się z pierogami lub krokietami mielę kilka razy mięso, dokładam kilka marchewek z rosołu, rozbite jajka, sporo gałki, pieprzu, soli i przekładam w blachę do pieczenia i mam ... domowy pasztet :P
  14. Witam :P Wszystkie zapiekanki są smaczne! Mnie osobiście zapiekanka serowa kojarzy się z daniem biało-żółtym i takie połączenie składników zaproponowałabym w takim przepisie. Wystarczy ugotować makaron dowolny, wymieszać ze śmietaną, tartym ostrym serem żółtym, parmezanem i jajkami z dodatkiem serka topionego, soli i pieprzu. Zapiekamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku i smaczna zapiekanka serowa gotowa. Jeżeli chcemy mieć ją w stanie płynnym ale makaron wymieszany z sosem, wystarczy w przepisie pominąć jajka. I tyle :P A, żeby łanie wyglądał posypać natka pietruszki, listkami bazylii lub pr
  15. Witajcie, Nie wiedziałam, gdzie zamieścić ten temat, jeśli jest z niewłaściwym miejscu proszę moderatora o przeniesienie. Tematy z serii ??co ugotować?? na imprezę pojawiają się na wielu forach internetowych. Propozycji też jest wiele, a ja do tematu podchodzę troszkę inaczej. Wybór menu to nie tylko, co ugotować, ale dobranie jedzenia tak, aby pasowało nam, gościom i jednocześnie do otoczenia, pory roku i okazji. No i dla mnie najważniejsze. Jedzenie musi być tak dobrane, aby przygotować je wcześniej zamiast w trakcie spotkania. Wszystkie moje dania są już skończone w momencie, gdy pr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.