Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Salatka Z Brokulow


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 168 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 01.12.2008 - 08:46

Polecam goraco ten przepis. Ja osobiscie nie jestem szalona na punkcie brokulow ale te salatke uwielbiam. No i warto tez dodac ze jest w niej duzo witaminek, itp pozytecznych skladnikow jak np zelazo! Pyszna do pieczonego miesa, i mysle ze ladnie tez bedzie sie prezentowac na swiatecznym stole. SKLADNIKI: 2 brokuly kwasne jablko cebula garsc suszonych zurawin ( mam nadzieje ze mozna je kupic w polskich sklepach) sol, pieprz, szczypta cukru odrobinka soku z cytryny oliwa z oliwek( jasna) albo olej zielony koperek- ja daje mrozony kilka lyzek majonezu Brokuly porozdzielac na jak najmniejsze rozyczki, takie wielkosci orzecha wloskiego), wrzucic do sitka i przelac wrzatkiem. Dodac zurawiny oraz jablko i cebulke posiekane w kosteczke. Zakropic sokiem z cytryny, dodac cukier, sol, i pieprz, wymieszac, a nastepnie zostawic na kilka minut zeby sie troszke przegryzlo. Dodac koperek, oliwe i majonez. Ilosc wg wlasnego uzanania- ja daje 2-3 lyzki. Calosc wymieszac i schlodzic przed podaniem. Polecam goraco!

#2 beza

beza

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 09.10.2009 - 10:36

ciekawe, na pewno wypróbuje. Ja też uwielbiam brokuły, ale sałatkę z nich robię w inny sposób. a oto on: Duży Świerzy brokuł 5 średnich pieczarek 2 jajka ser żółty jogurt naturalny 2 łyżki majonezu sól, pieprz może być 1 ząbek czosnku Brokuł dzielimy na małe kawałki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, nie dłużej bo się rozgotuje. Jajko też gotujemy na twardo.Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle. Wszystko: ugotowane brokuły, jajka pokrojone w kostkę, ser i podsmażone pieczarki mieszamy i poprawiamy sol,ą i pieprzem. Robimy sos z małego jogurtu naturalnego, dwóch łyżek majonezu. To solimy i pieprzymy oraz jeśli lubicie wciskamy czosnek. Sos mieszamy i polewamy nim sałatkę. Polecam





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) Witaj Figielku :)
@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) ja mam to samo.... ;)
@  Dorota : (12 listopad 2014 - 17:40) cały czas myślę, że dzisiaj jest poniedziałek ;)
@  AnnaK : (17 listopad 2014 - 22:07) bo jest poniedziałek :biggrin:
@  Dorota : (18 listopad 2014 - 18:56) aaaaa.... no wczoraj tak ;)
@  Dorota : (18 listopad 2014 - 19:02) ale ten czas leci, już prawie koniec listopada...
@  Dorota : (20 listopad 2014 - 17:26) straszą nas znowu zimą ;)
@  figiel : (21 listopad 2014 - 09:55) faktycznie , ale listopad jest na razie łagodny i mógłby taki zostać
@  figiel : (21 listopad 2014 - 09:56) chociaż teraz te zgniłe pogody nie są zdrowe
@  AnnaK : (21 listopad 2014 - 21:33) ale podobno zima ma byc łagodna
@  AnnaK : (21 listopad 2014 - 21:34) chociaż meteorolodzy nie mogą utrafić z prognozą na 3 dni, to co mówić o kilku miesiącach
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:10) ;)
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) no własnie, coś im te prognozy ostatnio się nie sprawdzają
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) u nas teraz też brzydka pogoda
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) mglisto, ciemno i deszczowo
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:12) tylko choróbska się szerzą
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:30) witam ! u nas dzisiaj nieśmiało słoneczko wygląda zza chmur , ale czy da rade się przebić ?
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:32) tak , choróbska się szerzą , ale to już tak jest o tej porze roku .
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:33) moi krewni w piątek znaleźli jeszcze grzyby -sowy-kanie i to ładne zdrowe
@  sosnaxdd : (27 listopad 2014 - 16:44) http://www.smaczny.p...yć/#entry129399