Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Salatka Z Brokulow


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 168 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 01.12.2008 - 08:46

Polecam goraco ten przepis. Ja osobiscie nie jestem szalona na punkcie brokulow ale te salatke uwielbiam. No i warto tez dodac ze jest w niej duzo witaminek, itp pozytecznych skladnikow jak np zelazo! Pyszna do pieczonego miesa, i mysle ze ladnie tez bedzie sie prezentowac na swiatecznym stole. SKLADNIKI: 2 brokuly kwasne jablko cebula garsc suszonych zurawin ( mam nadzieje ze mozna je kupic w polskich sklepach) sol, pieprz, szczypta cukru odrobinka soku z cytryny oliwa z oliwek( jasna) albo olej zielony koperek- ja daje mrozony kilka lyzek majonezu Brokuly porozdzielac na jak najmniejsze rozyczki, takie wielkosci orzecha wloskiego), wrzucic do sitka i przelac wrzatkiem. Dodac zurawiny oraz jablko i cebulke posiekane w kosteczke. Zakropic sokiem z cytryny, dodac cukier, sol, i pieprz, wymieszac, a nastepnie zostawic na kilka minut zeby sie troszke przegryzlo. Dodac koperek, oliwe i majonez. Ilosc wg wlasnego uzanania- ja daje 2-3 lyzki. Calosc wymieszac i schlodzic przed podaniem. Polecam goraco!

r e k l a m a

#2 beza

beza

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 09.10.2009 - 10:36

ciekawe, na pewno wypróbuje. Ja też uwielbiam brokuły, ale sałatkę z nich robię w inny sposób. a oto on: Duży Świerzy brokuł 5 średnich pieczarek 2 jajka ser żółty jogurt naturalny 2 łyżki majonezu sól, pieprz może być 1 ząbek czosnku Brokuł dzielimy na małe kawałki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, nie dłużej bo się rozgotuje. Jajko też gotujemy na twardo.Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle. Wszystko: ugotowane brokuły, jajka pokrojone w kostkę, ser i podsmażone pieczarki mieszamy i poprawiamy sol,ą i pieprzem. Robimy sos z małego jogurtu naturalnego, dwóch łyżek majonezu. To solimy i pieprzymy oraz jeśli lubicie wciskamy czosnek. Sos mieszamy i polewamy nim sałatkę. Polecam





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com