Forum Kulinarne Smaczny.pl: Foremki Do Orzeszkow - Forum Kulinarne Smaczny.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Foremki Do Orzeszkow

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Taisa 

• Nowy forumowicz
  • Pip
  • Wyświetl blog
  • Grupa Smakowicze
  • Postów 1
  • Rejestracja 20.12.2009

Napisano 20.12.2009 - 23:56

Witam. Z gory przepraszam, jesli ulokowalem temat w nieodpowiednim miejscu :-/, ale nie widzialem odpowiedniejszego tematu. W kazdym razie - jak w temacie. Poszukuje dobrych i w miare duzych foremek do orzeszkow. Kupilem na allegro spora ilosc (180 szt) i jestem z nich niezadowolony. Pozyczylem 70 sztuk od znajomej, ktora nabyla foremki od naszych wschodnich sasiadow x lat wstecz. Foremki nie sa moze cudne - powiedzialbym,, ze nie powinno sie w nich nic piec - odlew cos ala aluminium (jesli ktos mial kiedys w rekach garnek, czy widelec z takiego stopu bedzie wiedzial o co chodzi) W dzisjeiszjych czasach juz sie takich rzeczy nie robi, bo udowodniono, ze podczas gotowania pieczenia wydzielaja sie jakies zwiazku glinu, czy cos w ten desen i jest to szkodliwe. Foremki te jednak posiadaja tez zalety - sa lekkie, bez ostrych krawedzi i sa duze- glebokie, nie mierzylem, ale z 2,5cm glebokosci maja jak nic. Te zakupione na allegro - ledwie 1cm. Po wyklejeniu cieniutko - polowa orzeszkow sie rozpada, po wyklejeniu grubiej - nie ma miejsca na mase. Porazka Poza tym foremki po myciu - staja sie niebezpieczne :-/ Maja bardzo ostre krawedzie i zadziory. Jestem nieco rozczarowany. Przeszukalem siec, ale nigdzie nie znalazlem, niczego lepszego, chocby glebszego. Teraz zastanawiam sie nad patelnia. Pytanie - czy zda egzamin. Orzeszkow robie duzo (dla 6 osob) Zazwyczaj z 200 sztuk (nie polowek :-)) Takze pracy jest sporo. Gdy wykleje sobie 3 blaszki (po 60 szt) pakuje do pieca - mam czas na klejenie nastepnych (jedna blaszka - 15min). Wiadomo pracochlonna operacja. Wracajac do patelni - jak wyglada czasochlonnosc pieczenia orzeszkow w tej sytuacji? Czy warto zainwestowac w taka patelnie lub maszynke do pieczenia, ala gofrownica Ile trzeba piec na takiej patelni, ile mozna zrobic w ciagu godziny i jakie duze wychodza, czy latwo wyskakuja z wyzlobien? Chodzi mi oto, zeby nie wpakowac sie z deszczu pod rynne. Wolalbym raczej foremki, ale w sieci raczej takich nie dostane. Z gory dziekuje za pomoc i opinie.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Podobne tematy Zwiń

Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
Nowe odpowiedzi Ikona Rosetti - Gdzie Kupić Foremki? Kuchenny sprzęt AGD broker 
  • 3 Odpowiedzi
  • 1032 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Ikona Foremki Do Minimufinek I Magdalenek
Poszukuję foremki do mufinek na 24 szt. i do magdalenek
Problemy w kuchni Kikala 
  • 1 Odpowiedź
  • 1837 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Ikona Szukam patelni lub foremek do wypieku tzw. ORZESZKÓW Giełda przepisów Nicole8 
  • 4 Odpowiedzi
  • 9044 wyświetleń
Popularny (nowe posty) Ikona Załączniki Foremki Wielkanocne Zając+baranek
jakie ciasto się nadaje????
Giełda przepisów Justyna.K 
  • 18 Odpowiedzi
  • 14880 wyświetleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

figiel  : (28.07.2010 - 07:15) Dzięki Kaziu ;) ...mysle ,ze to dopiero poczatki grzybowe ...dzisiaj pada od rana , licze ,że będzie więcej -Pozdrawiam !!
mart  : (28.07.2010 - 08:49) na podlasiu jest sporo grzybow, tato zbiera okolo 3kg , niestety nie ma mnie w kraju :( a uwielbiam grzybobranie
mart  : (28.07.2010 - 08:49) dodam ze kurek oczywiscie
Olinka  : (28.07.2010 - 11:47) A u mnie póki co grzybów brak ...ale jak się zaczną to hohoho :D fajnie bedzie połazikować!
Wod  : (28.07.2010 - 18:14) Witam wszystkich
figiel  : (28.07.2010 - 19:24) OOo , Mart to sporo grzybów w Twoich stronach . Pewnie zapasy rodzice przygotowują dla Ciebie :) U nas najwiecej prawdziwków , podgrzybków i kozlarzy , bo przeważają lasy liściaste .
figiel  : (28.07.2010 - 19:25) A ja uwielbiam grzybobranie ;):) ...ale oczywiście w porze wysypu ;):)
mart  : (28.07.2010 - 22:42) zapasy tez ale najbardziej lubie jajecznice taty z kureczkami, na grzybobraniu jestem co roku bo u nas zawsze jest wysyp ale w tym moj stan mi nie pozwala :) za rok nadrobie!
mart  : (28.07.2010 - 22:44) na prawdziwki, kozlaki itp tez chodzimy ale to w troszke pozniejszym okresie, teraz czas kurek
KIKI  : (wczoraj, 14:33) hALO WITAM WSZYSTKICH PO DLUGIEJ NIEOBECNOŚCI
KIKI  : (wczoraj, 14:34) o widze tu grzybiarzy :):):)
KIKI  : (wczoraj, 14:40) Jakie tu zmiany na smacznym, nie moge się połapać :(
mart  : (wczoraj, 15:48) Kiki polapiesz sie, nam na poczatku tez bylo dziwnie :)
figiel  : (wczoraj, 20:55) :)
figiel  : (wczoraj, 20:56) Witaj Ewo !!!! kope lat !!! :):)
figiel  : (wczoraj, 20:57) a jak grzyby na Mazurach ?? ;)
figiel  : (wczoraj, 20:57) POZDRAWIAM !!!!!!
KIKI  : (wczoraj, 21:53) ej grzybów to ja nie zbieram
KIKI  : (wczoraj, 21:53) nawet nie szukam ich w lesie :)
mart  : (wczoraj, 22:04) to szkoda, och zebym tylko miala jak
Rozszerz pole shoutboxa

Przepisy Extra

Złote krewetki

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Ciasto z kisielem i bananami w czekoladowej polewie

Mintaj pod cebulowym płaszczykiem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Sałatka z kiełbaską

Kurczak w czosnku

Jarzynowa sałatka z mielonymi kotletami

Gyros warstwowy