Skocz do zawartości


Zostać Kucharzem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_grot11_*

Gość_grot11_*
  • Goście

Napisano 27.03.2010 - 13:22

Witam. Ostatnio odkryłem, że lubię gotować i chciałbym zostać zawodowym kucharzem. Problem w tym, że codzę do 1 klasy LO, a w tym wypadku potrzebne jest chyba technikum gastronomiczne. Czy jest jakaś szansa żeby zostać kucharzem po liceum? Oczywiście miałbym zdaną maturę. Na razie mógłbym uczyć się gotowania w domu.

#2 Niedzwiadu

Niedzwiadu

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wejherowo/Sopot

Napisano 28.03.2010 - 10:22

Cześć:) spokojnie możesz być kucharzem po LO tylko będziesz musiał ukończyć kursy przygotowujące do zdania egzaminu na kucharza (jeżeli chcesz zostać kucharzem takim z papierkiem potwierdzającym twoje kwalifikacje zawodowe) też możesz zrobić zawodówkę dla dorosłych w cechu ale nie wiem skąd pochodzisz to nie powiem Tobie gdzie masz bliżej do takiej szkoły(bo jest ich kilka na Polskę) ale też musisz się zastanowić czy lubisz gotować tak w domu czy myślisz o pracy w restauracjach( bo jeżeli w restauracjach to jednak przydało by się Tobie jakieś przygotowanie zawodowe bo dobrze jest wiedzieć co z czym się łączy jakie procesy zachodzą podczas gotowania i na co trzeba uważać żeby czegoś złego nie dodać albo kolejność dodawania...) ale jeżeli skończysz LO i będziesz chciał wejść do kuchni to będziesz trochę skrzywdzony bo może iść Tobie dobrze ale nagle trafi się sytuacja gdzie będziesz potrzebował tej sztywnej podstawowej teorii. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to napisz :D

#3 Gość_Bzzyq_*

Gość_Bzzyq_*
  • Goście

Napisano 31.03.2010 - 18:55

Cześć, mam podobne pytanie. Mam 22 lata, studiuję elektrotechnikę (2 rok) i doszedłem do wniosku, że nie wyobrażam sobie, bym miał spędzić całe życie pracując jako inżynier elektryk, gdyż w ogóle, nigdy mnie to nie interesowało i wciąż kompletnie mnie to nie interesuje (nie, że jestem jakimś leniem bo mam nawet stypendium naukowe). Jestem po liceum. Odkąd tylko podrosłem na tyle, że rodzice nie bali się wpuszczać mnie du kuchni ;) - lubiłem gotować. Nie znam się na tym, potrafię zrobić tylko kilka potraw typu schabowe, babka itp, ale gotowanie i pieczenie sprawia mi ogromną frajdę. To jest coś co robiąc byłbym szczęśliwy. Dziś żałuję, że te kilka lat temu nie wpadłem na to by iść inną drogą... A teraz do konkretów : Jestem z Krakowa, czy istnieje jakaś szkoła do, której mógłbym się udać i zdobyć zawód kucharza ? Czy mój wiek 22 lata, to nie jest za późno by się decydować na taką zmianę ? Pozdrawiam :sad:





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!